Aioli

Insåg just att jag inte delat med mig av mitt aiolirecept, fast jag äter det nästan varje vecka. Det är min bästa sås tror jag bestämt!
 
 
Du behöver:
2 rumstempererade ägg
2-3 dl rapsolja
1 msk creme fraiche
2-3 vitlöksklyftor
1-2 tsk dijonsenap
1-2 tsk citronsaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Dela äggen och lägg äggulorna i en skål.
Använd ballongvisp eller sätt dit ena vispen i en elvisp och vispa ihop gulorna.
Tillsätt oljan droppvis, väldigt försiktigt i början så den inte skär sig, när den börjat få lite krämigare konsistens går det att hälla en skvätt i taget och vispa ut.
Om det skär sig går det att rädda genom att ha en ny äggula i en ny skål och sen lite i taget vispa i det som skurit sig.
När du har tillsatt oljan och är nöjd med konsistensen är det dags för creme fraichen.
Pressa sedan i vitlök och smaka av med dijon, citron salt och peppar.
Voilà!

Ruccolapaj

Denna paj blev en rätt på min (näst intill) vegetariska påskmiddag. En fin buffépaj!
 
 
Du behöver:
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
250 g lättkvarg
1 gul lök
150 g ruccola
3 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
4 vitlöksklyftor
salt
peppar
 
Gör såhär:
Blanda mjöl, smör och 3/4 dl kvarg till pajskalet.
Tryck ut det i en pajform och låt vila i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader, när ugnen är varm förgräddar du skalet i 10 min.
Hacka och stek lök och vitlök, blanda i ruccolan och stek med ett tag, krydda med salt och peppar.
Blanda resten av kvargen med ägg och mjölk.
Häll äggstanningen i pajskalet och ha sedan i ruccolablandningen.
Strö över osten och grädda i ugnen i 25-30 min tills pajen stelnat och fått lite färg.
Ät med sallad toppad med solroskärnor eller pinjenötter!

Ugnsbakade ägg

Detta är en liten förrätt som jag bjöd på på en påskmiddag som jag anordnade. Det var smaskigt! Om du har bråttom kan du strunta i att marinera champinjonerna och i stället bara steka dem i lite smör och vitlök.
 
 
4 port
 
Du behöver:
15 champinjoner
100 g fryst bladspenat
4 skivor smakrik ost
4 ägg
1 dl rapsolja
1/2 dl soja
2 klyftor vitlök
salt
peppar
 
Gör såhär:
Tvätta och skiva champinjonerna.
Blanda sojan, oljan och vitlöken med lite salt och peppar i en tät fryspåse.
Blanda i champinjonerna och låt dem marineras i kylen någon timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram spenaten och tina den i mikron, salta och peppra.
Häll av marinaden från svampen och stek den sedan.
Fördela svampen i fyra ugnsfasta portionsformar.
Lägg på en ostskiva i varje form och fördela sedan spenaten på.
Knäck försiktigt ett ägg i varje form och strö över lite salt.
Låt stå i ugnen i 10-15 min beroende på hur fast gula du vill ha!
 

Om

Min profilbild

RSS 2.0