Öppen lasagne

Jag och mamma gjorde en öppen lasagne inspirerad av Lotta Lundgren sist jag var hemma. Det blev väldigt gott men jag ska förvarna om att det blir ganska små portioner. Det som ligger ovanpå är mandelpesto, orkar man inte göra det så kan man ju toppa med något annat som man gillar, t.ex. vanlig pesto eller en tomatsås.
 
 
4 port
 
Du behöver:
 
8 lasagneplattor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
800 g färska champinjoner
250 g färsk spenat
250 g ricottaost
1 dl riven parmesanost
salt
peppar
 
mandelpesto:
2 dl skalad mandel
25 g smör
1 citron
1 tsk honung
salt
 
Gör såhär:
Rosta mandeln i en torr stekpanna och krossa den sedan i en mortel eller kör i matberedare.
Smält smöret, blanda i mandelkrosset och honungen.
Riv i citronskal och pressa i lite citronsaft medan du smakar av ihop med salt.
Låt mandelpeston stå på låg värme och hålla sig varm.
Hacka lök och vitlök fint och stek det sedan.
Skiva champinjonerna tunnt och stek med dem.
Blanda sedan i spenaten och låt den krympa ihop i pannan.
Ta pannan från värmen och blanda i ricottan, smaka av med salt och peppar.
Koka lasagneplattorna mjuka, ha mycket olja i vattnet så att de inte klibbar ihop.
Ta fram fyra tallrikar och lägg en platta i varje.
Klicka sedan ut ricottaröran ovanpå och strö över den rivna parmesanen.
Lägg på en platta på varje och toppa med mandelpeston.
Servera direkt ihop med en stor sallad.

Förenklad palak paneer

För ett tag sedan gjorde jag och min syster en tolkning av den klassiska indiska rätten palak paneer, såhär såg det ut!
 
 
4 port
 
Du behöver:
600 g hackad spenat
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 tomater
1 burk kokosmjölk
1 dl matlagningsgrädde
2 dl cashewnötter
1 förp halloumiost
curry
garam masala
ingefära
cayennepeppar
koriander
spiskummin
salt
 
Gör såhär:
Hacka och stek löken i en skvätt olja ihop med curry och pressad vitlök.
Lägg i den tinade spenaten och rör runt.
Hacka tomaterna och lägg i dem med.
Krydda med cayenne, ingefära, koriander, spiskummin och salt.
Häll på kokosmjölken och grädden och låt puttra på svag värme.
Hacka cashewnötterna grovt och rör ner dem i spenatröran.
Skär halloumin i tärningar och stek den i en annan panna.
Smaka av såsen och tillsätt garam masala och ev. mer av någon annan krydda.
Strö i osttärningarna och servera ihop med ris och en morot- & äppelraita.

Om

Min profilbild

RSS 2.0