Kidneybiff Kiev

Detta är en vegetarisk motsvarighet på kyckling kiev som jag hittade i Stora vegetariska kokboken (superrolig kokbok!). Det är alltså en kidneybiff fylld med vitlökssmör. Jag har som vanligt lagt till och tagit bort några ingredienser för att jag tycker att det blir bättre så. Det var väldigt gott men jag tror att min biff låg i pannan lite för länge för en del av smöret hade liksom smält ut och blandat in sig i biffen i stället för att ligga kvar som en klump i mitten. Jag föreslår också att man har lite mer vitlökssmör bredvid att såsa till det med, eller någon annan sås, t.ex. en kall sås med fetaost eller en kryddad majonnäs. Vi plockade fram vanlig majonnäs för att det blev lite för torrt med potatisen annars.
 
 
4 port
 
Du behöver:
 
vitlökssmör:
100 g smör
3 vitlöksklyftor
persilja (om du gillar, jag skippade)
 
biffar:
2 burkar kidneybönor
1 gul lök
1 dl ströbröd
cayennepeppar
basilika
salt
peppar
 
panering:
vetemjöl
ströbröd
1 ägg
 
Gör såhär:
Blanda smöret med pressad vitlök och finhackad persilja.
Lägg ut det på en bit plastfolie och forma det till en rulle med ca 4 cm i diameter.
Plasta sedan in den och lägg den i frysen.
Mosa bönorna eller mixa dem med mixerstav, blanda i 1 dl ströbröd.
Finhacka löken och stek den i en skvätt olja, lägg sedan i bönorna i stekpannan också.
Krydda med lite cayenne, bara lite för det ska inte bli starkt, basilika, salt och peppar och smaka av.
Låt det sedan svala och forma det till fyra bulliga biffar.
Häll upp mjöl, ströbröd och uppvispat ägg i varsin skål.
Ta fram vitlökssmöret och skär det i skivor som går att trycka in i biffarna (för mig gick inte allt åt).
Gör sedan en grop i biffarna, tryck i smöret och täck ordentligt med smet.
Vänd dem först i mjöl, sen i ägget och sist i ströbrödet, se till att de är ordentligt täckta runt om.
Stek dem i smör eller olja tills paneringen fått fin färg.
Jag stekte sparris i vitlökssmöret som blev över och serverade till ihop med en sallad, ugnsrostad potatis och morot samt majonnäs.

Pralinrutor

Nu är det tredje advent och jag bjuder på mer julgodis! Jag improviserade ihop lite rocky road-liknande godisar av chokladpraliner. Jag blandade fritt praliner med kaffe, nötter, nougat mm, tänk bara på att ha koll på vad det är i ifall att du bjuder någon allergiker. Det blev supergott! Men ganska sött så jag klarade bara av att äta två på raken.
 
 
 
Jag hade en ask tackpraliner och en ask små belgiska praliner hemma, de var bara någon månad från utgångsdatum så det var lika bra att använda upp dem!
 
ca 20 bitar
 
Du behöver:
200 g chokladpraliner + 25 g till garnering
1 näve salta jordnötter + några till garnering
1 näve minimarsmallows + några till garnering
1 näve mandel + några till garnering
 
Gör såhär:
Hacka all choklad, smält 200 g i vattenbad.
Hacka salta jordnötter och mandel och släng i en näve av varje i chokladsmeten.
Släng också i en näve minimarsmallows och blanda runt.
Ta en form, jag tog en brödform, och plasta in botten med plastfolie.
Smeta ut allt i ett jämnt lager, ca 2 cm.
Strö över lite mer hackade nötter och mandlar, pralinhacket och marsmallows.
Låt det sedan stå i kylen och stelna ordentligt, det tar ca 1 timme.
Skär sedan upp den i rutor och servera! (Eller ät upp alla själv, det är okej.)

Chokladmuffins med kaneltopping

Det är första advent och av någon anledning så känner man ju att man bara måste fika. Så låt oss göra det! Kanske dessa muffins som har en lite annorlunda topping? Goda blev de i alla fall! Jag gjorde likadana muffins som jag gjort tidigare men med topping denna gång.
 
 
Du behöver:
1 dl mjölk
3 msk vetemjöl
3/4 dl socker
1 dl smör
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 msk kakao
 
Gör såhär:
Häll mjölken i en kastrull och vispa sedan ut mjölet i det.
Låt det värmas upp på medelvärme medan du vispar ordentligt i botten.
Fortsätt så tills smeten är jättejättetjock.
Då tar du bort den från plattan och låter den svalna helt, jag använde vattenbad för att jag var lite otålig.
Vispa ihop smör och socker i en bunke med elvisp, häll sedan i mjölksmeten, men bara om den är helt nerkyld.
Fortsätt vispa med elvispen, det ska bli lite som övervispad grädde i konsistensen.
Sen är det bara att smaksätta med vanilj, kanel och kakao.
Jag hade gärna haft i lite kaffe också men jag orkade inte brygga bara för detta.
Smeta sedan på det på dina muffins som förhoppningsvis också har svalnat nu.
Jag dekorerade också med lite choklad som jag fick över, bara att smälta, ringla ut på bakplåtspapper och sen kyla ner och lägga på.
Mumsa på nu!
 
 

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0