Naan

Ska man bjuda på indiskt så höjer man måltiden många snäpp om man bakar eget naan till, det är alltså indiskt bröd som man kan grädda i stekpannan precis före servering. Jag gjorde lite mindre bröd så för mig blev det sex bröd av den här degen, annars är det lagom till fyra.
 
 
4 naan (eller 6 små)
 
Du behöver:
25 g jäst
1 dl fingervarmt vatten
1 tsk socker
1 msk olja
2 msk matlagningsyoghurt (eller växtbaserad yoghurt)
3 dl vetemjöl + lite till utbakning
1/2 tsk salt
1 krm bakpulver
smör/(mjölkfritt) margarin att pensla med
ev. vitlök
 
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke och häll i vattnet, tillsätt sockret och blanda tills jästen lösts upp.
Rör i oljan och yoghurten.
Blanda mjöl, salt och bakpulver och tillsätt sedan lite i taget under omrörning.
Knåda degen tills den känns genomarbetad.
Låt den sedan jäsa i runt 2 timmar.
Dela degen i fyra eller sex bitar och dra ut dem så att de blir tunna, ovala och platta.
Mjöla dem ordentligt så att de inte klibbar ihop och lägg dem i en hög.
Smält smöret/margarinet och blanda ev. i pressad vitlök om du vill ha vitlöksnaan.
Pensla bröden och stek dem ca 1 min på varje sida i en riktigt varm stekpanna.
Servera!

Paneer

Den mest klassiska rätten med Indisk ost är palak paneer som är en spenatgryta, men det passar såklart i alla indiska grytor om man äter mjölkprodukter.
 
 
2 port
 
Du behöver:
1 l standardmjölk (gärna ohomogeniserad för bäst resultat)
2 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
 
Gör såhär:
Häll mjölken i en kastrull och låt koka upp.
Dra kastrullen från plattan och rör i vinägern eller citronen.
Låt stå i fem minuter så att mjölken delar sig.
Lägg en ren handduk eller silduk i ett durkslag och häll i vätskan.
Låt rinna av ett tag och pressa sedan ur överflödig vätska.
Lägg ostmassan i en liten fyrkantig matlåda och tryck ut den i hörnen ordentligt.
Lägg en nästan lika stor matlåda på osten och ställ något tungt på, låt stå och pressa någon timme.
Tärna osten och stek den i smör eller olja på ganska hög värme.
Blanda i den i din gryta och ät!

Födelsedagsbrunch

När jag fyllde år gjorde vi en härlig liten brunch, så himla gott!
 
 
Vi gjorde små falafelburgare med egna pommes frites.
Scones med prästost, cream cheese och apelsinmarmelad.
Och mimosa som var himla gott och enkelt. Bara att lägga lite is i ett glas, hälla på apelsinjuice och sen fylla upp med bubbel, t.ex. cava.

Om

Min profilbild

RSS 2.0