Champinjon- och spenatsoppa med parmesan

Är ni ute i sista minuten inför nyårsmiddagen och behöver en förrätt? Då har ni hittat rätt! En supergod, ändå enkel, vegetarisk, lyxig soppa med parmesanost i.
 
 
4 port (förrätt)
 
Du behöver:
200 g fryst bladspenat
200 g champinjoner
1 dl torr cider
1 msk smör
1/2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 svampbuljongtärning
2 dl riven parmesan
2 vitlöksklyftor
citronsaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Tina spenaten.
Skiva champinjonerna tunnt och stek dem i en kastrull tills de vätskat ur sig.
Rör i smöret och spenaten, häll på cidern och låt koka ihop.
Strö mjölet i kastrullen och rör ihop, häll sedan på mjölk, lite i taget medan det tjocknar.
Häll sedan på grädden och smula i buljongen.
Låt soppan puttra ihop i 5-10 min, ta sedan kastrullen från värme och rör i parmesan och pressa i vitlök.
Smaka av med citron, salt och peppar.
Servera med ett litet vitlöksbröd eller varför inte med vitlökskrutonger och lite extra parmesan på toppen.

Falafel- och kebabtallrik

Nu är man ju en aning trött på julmaten, och kanske har man varit ute nu i mellandagarna och är i behov av något flottigt. Då är det här helt perfekt, om man orkar laga mat vill säga. Jag brukar göra extra mycket falafel (dessa fast mindre) och frysa in dem ofriterade så är det bara att ta fram sen nästa gång.
 
 
På tallriken har vi hemmagjorda pommes (kör i ugn i ganska mycket olja eller fritera i stor kastrull/fritös), blandad sallad, falafel, och hälsans köks vegetariska kebab. Till detta blev det också en enkel yoghurtbaserad vitlökssås och stark chilisås!

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0