Vegetarisk sushi - nigiri med omelett

Omelett är ju något som man ändå har lagat några gånger, men såhär hade jag aldrig gjort det förut. Med soja och utan kryddor. Men man vill ju göra sushi traditionsenligt så det var bara att motstå pepparinpulsen och köra på, gott blev det i alla fall! Använd dig av samma ris som till maki, totalt blir det ca 50-70 nigiribitar om du kokar 500 g ris.
 
 
10 bitar
 
Du behöver:
sushiris
1/2 noriark
2 ägg
1 tsk socker
1 msk soja
 
Gör såhär:
Använd dig av risreceptet härifrån.
När riset har svalnat helt rullar du dem till små avlånga bollar.
Ha en vattenskål till hands som du kan doppa händerna i medan du rullar, riset är väldigt klibbigt.
Klipp noriarket i tunna strimlor.
Vispa ihop ägg, socker och soja.
Häll 1/3 av smeten i en liten stekpanna med lite olja i.
När undersidan har lite stekyta fast ovansidan fortfarande är klibbig rullar du ihop den till en rulle.
Lyft den med stekspaden och häll i 1/3 till av smeten i pannan, lägg rullen ovanpå på ena sidan.
Upprepa ihoprullningen så att omelettrullen blir tjockare.
Gör sedan samma sak med den siste tredjedelen smet.
Låt omelettrullen svalna och skär den sedan i cm-tjocka skivor.
Lägg en omelettskiva ovanpå varje risbit.
Sätt noristrimlan runt nigirin och blöt ändarna i vatten så att de fäster.
Servera ihop med andra sushibitar, soja, wasabi och lite inlagda grönsaker (t.ex. ingefära och rödlök).
 
 

Vegetarisk sushi - nigiri med shiitake

Ännu en nigiri, den här gången med umamisvampen shiitake. Det är en rätt så dyr svamp som inte finns på exakt alla mataffärer, men leta reda på och köp några stycken och låt alla i sällskapet få någon var i alla fall. Jag lovar att det är värt det! Använd dig av samma ris som till maki, totalt blir det ca 50-70 nigiribitar om du kokar 500 g ris.
 
 
10 bitar
 
Du behöver:
sushiris
1/2 noriark
10 shiitakesvampar
sesamfrön
 
Gör såhär:
Använd dig av risreceptet härifrån.
När riset har svalnat helt rullar du dem till små avlånga bollar.
Ha en vattenskål till hands som du kan doppa händerna i medan du rullar, riset är väldigt klibbigt.
Klipp noriarket i tunna strimlor.
Skölj shiitaken och skär bort fötterna.
Pensla eller doppa svamparna i soja.
Stek dem sedan på låg värme i en stekpanna på båda sidor.
Strö över sesamfrön och låt dem steka med.
Låt sedan svamparna svalna.
Lägg en shiitake ovanpå varje risbit och strö över lite extra sesamfrön om du vill.
Sätt noristrimlan runt nigirin och blöt ändarna i vatten så att de fäster.
Servera ihop med andra sushibitar, soja, wasabi och lite inlagda grönsaker (t.ex. ingefära och rödlök).

Vegetarisk sushi - nigiri med sparris

Mer sushi! Detta är en lite ovanligare nigiri men det passar superbra att ha sparris på! Använd dig av samma ris som till maki, totalt blir det ca 50-70 nigiribitar om du kokar 500 g ris.
 
 
ca 20 bitar
 
Du behöver:
sushiris
smör (eller mjölkfritt margarin)
1/2 noriark
1 knippe färsk sparris eller 1 förp fryst sparris
sesamfrön
 
Gör såhär:
Använd dig av risreceptet härifrån.
När riset har svalnat helt rullar du dem till små avlånga bollar.
Ha en vattenskål till hands som du kan doppa händerna i medan du rullar, riset är väldigt klibbigt.
Klipp noriarket i tunna strimlor.
Bryt bort den hårda träiga delen om du använder färsk sparris.
Stek sparrisen på låg värme i smör.
Strö över sesamfrön och låt dem steka med.
Låt sparrisen svalna och dela varje stjälk på mitten.
Lägg två sparrisbitar ovanpå varje risbit, se gärna till att det blir en knopp på alla.
Sätt noristrimlan runt nigirin och blöt ändarna i vatten så att de fäster.
Servera ihop med andra sushibitar, soja, wasabi och lite inlagda grönsaker (t.ex. ingefära och rödlök).

Om

Min profilbild

RSS 2.0