Dödsgod glace au four

Avslutet på nyårsmiddagen är ju ganska viktig, det sista man äter för året måste ju vara något extra gott. Därför gjorde vi johns dödsgoda kaka som en glace au four, det blev fantastiskt!
 
 
4-6 port
 
Gör såhär:
Baka 1/2 sats av denna kakbotten i en avlång brödform (skippa chokladtäcket ovanpå bara).
Följ sedan receptet på marängtäcket så att det blir en glace au four här!

Vegetarisk smörgåsbakelse

Detta var förrätten på nyårsmenyn, en liten smörgåstårta, alltså en bakelse. Det är något speciellt festligt med en smörgåstårta ändå. Kanske är det för att man aldrig ätit det en vanlig tisdag så att man bara kopplar ihop smaken med festligheter? Pyntat ska det vara och det är lite pilligt och tar tid, men visst blir det fint sen!
 
 
6 bakelser
 
Du behöver:
9 skivor rostbröd
3-5 dl creme fraiche
ca 12 rädisor
2 askar körsbärstomater
gurka
ruccola
1/2 avocado
 
Avocadofyllning:
1 1/2 avocado
2 msk keso
citron
salt
vitlökspeppar
 
Äggsallad:
2 ägg
1/2 finhackad rödlök
3 msk creme fraiche
1 msk majonnäs
salt
svartpeppar
 
Hummus:
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 msk vatten
1 msk olja
citronsaft
1-2 msk tahini
1 tsk sambal oelek
spiskummin
salt
 
Gör såhär:
Avocadoröra:
Mosa 1 1/2 avocado spara 1/2 till pyntning).
Blanda i keso och smaka av med citron, salt och vitlökspeppar.
 
Äggsallad:
Hårdkoka äggen och finhacka dem.
Finhacka rödlöken och blanda med ägg, creme fraiche och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
 
Hummus:
Mixa kikärtorna med en mixerstav.
Pressa i vitlöken och häll i vatten och olja.
Tillsätt citron, tahini, sambal, spiskummin och salt och smaka av.
 
Pyntet:
Skölj rädisorna och skiva dem ganska tunnt.
Skälj körsbärstomaterna och dela dem på mitten.
Skär avocado och gurka i tunna skivor.
Skölj ruccolan.
 
Bakelserna:
Skär bort kanterna på bröden och dela dem på diagonalen.
Lägg ut sex trianglar på tallrikar.
Kladda på avocadoröran och lägg sedan på ett brödlager till.
Smeta på äggsalladen och lägg sedan på en brödskiva.
Bre ut hommusen ovanpå lite försiktigt.
Täck sedan in sidorna med creme fraiche.
Pynta sidorna och ovanpå tills du är nöjd.
Låt stå kallt någon timme så att det gojsar till sig!

Fluffig ugnsomelett

Sista julbordsreceptet för den här julen nu då. Fast den här rätten, precis som alla andra, går ju bra att äta utan resten av julbordet också. Vi åt med spenatstuvning till och det passade superbra!
 
 
Du behöver:
4 dl mjölk
4 ägg
salt
peppar
 
Gör såhär:
Koka upp mjölken och låt den svalna. (Annars blir omeletten bubblig.)
Dela äggen och vispa vitorna hårda.
Rör ner gulorna och mjölken försiktigt.
Häll upp i en form och grädda i ugnen i 200 grader i 20 min.
Var försiktig med ugnsluckan bara för om den smäller igen under gräddningen kan omeletten sjunka ihop och tappa sin fluffighet.
Servera med spenat- eller champinjonstuvning!

Om

Min profilbild

RSS 2.0