Semifreddo

Här kommer min valborgsefterrätt, det blev en semifreddo efter Jamie Oliver. Det här gjorde jag mycket när jag var yngre med massa olika smaksättningar, det bästa var med krossade polkagrisar och mörk choklad vill jag minnas. Den här gången blev det dock en mer klassisk Jamiesmaksättning, men man kan ha i precis vad man vill! Semifreddo betyder alltså semifrusen så den ska inte vara lika hård som glass.
 
 
4 port
 
Du behöver:
2 ägg
1 msk socker
2 1/2 dl vispgrädde
maltesers
maräng
mandelspån
hallon
 
Gör såhär:
Dela äggen, vispa vitorna till ett hårt skum.
Vispa gulorna ihop med sockret tills det är pösigt.
Vispa grädden.
Rör i vad du tycker är lagom av maltesers, maräng, mandelspån och hallon i grädden.
Vänd sedan i äggsmetarna försiktigt.
Lägg upp i en form och frys i ca 2 h.
Ta fram semifreddon ett tag före servering för att det ska tina lite.
Lägg upp i skålar och lägg på lite topping.

Rödbetor med chèvre och valnötter

Jag och min kombo bestämde oss för att laga trerätters på valborg, jag fick bestämma för- och efterrätt och min kombo fick bestämma huvudrätt. Vi höll det också hemligt för varandra tills det var dags att gå till kassan i affären. Här är i alla fall min förrätt, en riktig klassiker kan man säga.
 
 
2 port
 
Du behöver:
6 små rödbetor
100 g chèvre
10 valnötter
ruccolablad
honung eller balsamico
timjan
 
Gör såhär:
Koka rödbetorna hela tills de är mjuka, ca 30-40 min.
Skölj dem i kallt vatten, skala och skiva dem.
Lägg ut dem på en plåt och klicka ut osten ovanpå, smula över timjan.
Gratinera i ugnen på 225 grader i 10 min.
Lägg upp på två tallrikar, smula över nötter och lägg på ruccolablad.
Ringla över lite hunung eller balsamico.

Ljummen vårsallad

När man plötsligt en dag inte är sugen på varm mat förstår man att våren är här på riktigt. Jag slängde ihop en ljummen sallad här om veckan på lite vad som fanns hemma, och då blev det såhär.
 
 
2 port 
 
Du behöver:
blandade salladsblad
1 tomat
1/2 paprika
8 cm gurka
1/2 liten rödlök
4 champinjoner
1 burk kikärtor (hela kanske inte riktigt behövs)
100 g ost t.ex. mozzarella eller gouda
2 ägg
salt
peppar
vitlök
paprikapulver
 
Dressing:
olja
vitvinsvinäger
dijonsenap
peppar
 
Gör såhär:
Koka äggen till önskad hårdhet.
Tärna tomat, paprika, gurka, rödlök och ost.
Hacka svampen och stek den mjuk, tillsätt salt, peppar och i slutet en pressad vitlöksklyfta.
Skölj kikärtorna och stek dem på hög värme i paprikapulver, salt och peppar.
Blanda ingredienserna till dressingen efter smak.
Skölj salladsbladen och blanda ihop dem med resten av ingredienserna, toppa med äggklyftorna och dressingen.

Om

Min profilbild

RSS 2.0