Aubergineröra

Den här röran fick nästan precis samma färg som vår duk. Men den är i alla fall verkligen supergod att ha t.ex. till maten eller på frukostmackan! 
 
 
1-2 dl
 
Du behöver:
1 aubergine
1 vitlöksklyfta
1 tsk - 1 msk havregrädde
citronsaft
1 tsk - 1 msk neutral olja t.ex. raps
salt
peppar
ev. lite spiskummin
 
Gör såhär:
Dela auberginen på längden, snitta ett rutmönster i fruktköttet och pensla det med olja.
Grilla halvorna med snittytan uppåt i ugnen tills köttet är mjukt, ca 30 min, i 200 grader.
Gröp sedan ur köttet och mixa det ihop med pressad vitlök, tillsätt lite havregrädde, citron och olja i taget tills du är nöjd med konsistensen.
Smaka av med salt och peppar och ev. lite spiskummin.

Färsfyllda auberginehalvor

Ett aubergineskepp kommer lastat! Till detta åt jag en grönsallad och bröd ihop med hummus, vitlökssmör och en aubergineröra gjord på det jag gröpte ur auberginen för att kunna fylla den. Annars tänker jag att det skulle passa väldigt bra med en bulgursallad också!
 
 
2 port
 
Du behöver:
1 aubergine
1 msk olivolja
300 g fryst sojafärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
1 förp krossade tomater
1 msk tomatpuré
1-2 tsk dijonsenap
1/2-1 msk soja
oregano
salt
peppar
 
1/2 skivad tomat
1-2 msk havregrädde
ströbröd
salt
 
Gör såhär:
Dela auberginen på längden, snitta ett rutmönster i fruktköttet och pensla det med olja.
Grilla halvorna med snittytan uppåt i ugnen tills köttet är mjukt, ca 30 min, i 200 grader.
Hacka och fräs lök, vitlök och chili ihop med oregano i en skvätt olja.
Rör i färsen när löken mjuknat och stek.
Häll sedan på krossade tomater, tomatpuré, dijonsenap och soja och låt koka ihop i några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Ta ut auberginen ur ugnen och gröp ur lite av det mjuka fruktköttet och spara det.
Fyll halvorna med färsen och lägg på tomatskivorna.
Häll/droppa försiktigt havregrädde över hela båten, strö sedan över lite ströbröd och salt.
Gratinera i ugnen i ca 10 min.

Svart linssås till pasta

Det här blev så sjukt gott! Mustigt och perfekt konsistens på en ickeköttfärssås. De svarta linserna blir inte alls lika mosiga som röda eller gröna linser, och de smakar fantastiskt i den här såsen!
 
 
4 port
 
Du behöver:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 1/2 dl svarta linser
1 förp krossade tomater
2,5 dl havregrädde
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
2-3 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk sambal oelek
1 tsk socker
oregano
basilika
salt
peppar
 
Gör såhär:
Skala och riv moroten, hacka lök och vitlök.
Stek i en skvätt olja i en kastrull ihop med basilika och oregano.
Rör sedan i linser, krossade tomater, hevregrädde, buljong och 2 dl vatten och låt koka upp.
Blanda i tomatpuré, balsamvinäger, sambal oelek och socker.
Låt puttra under lock i 30-40 min tills linserna är mjuka, tillsätt lite mer vatten om det blir för torrt.
Smaka av med salt och peppar och servera med pasta!
 
 

Om

Min profilbild

RSS 2.0