Butternutpumpasoppa

Pumpa är ju inte bara fint som dekoration såhär på hösten utan det är ju gott att äta också! Här kommer en mysig höstsoppa som gärna avnjuts med hembakat bröd.
 
 
4 port
 
Du behöver:
1 butternutpumpa på strax över 1 kg (skalad & urkärnad ca 850 g)
1 gul lök
3 klyftor vitlök
smör/olja att steka i
8 dl uppkokat vatten
2 buljongtärningar
2,5 dl grädde (växtbaserad fungerar superbra)
citronsaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Dela och kärna ur pumpan, skär bort skalet och dela den sedan i bitar.
Hacka lök och vitlök och stek i smör/olja, låt pumpan steka med.
Smula i buljongen och häll på vattnet.
Lägg på locket och låt koka ca 15 min tills pumpan är genommjuk.
Mixa sedan soppan med en stavmixer.
Häll i grädden och låt den koka upp.
Smaka sedan av soppan med citronsaft, salt och lite peppar!

Medelhavsquorn med tagliatelle

Det här är en smarrig rätt som smakar lyxigt men som ändå går fort att laga, imponerande vardagsmat helt enkelt!
 
 
4 port
 
Du behöver:
1 påse quornfiléer (ca 500 g)
200 g färsk bladspenat
150 g fetaost
1 1/2 dl oliver (gärna kalamata)
1 dl soltorkade tomater
3 dl grädde
3 dl mjölk
2 dl parmesanost
3 vitlöksklyftor
citronsaft
salt
peppar
 
500 g tagliatelle
 
Gör såhär:
Sätt på pastavatten.
Tina quornfiléerna och tärna dem.
Stek dem sedan i en skvätt olja ihop med pressad vitlök tills de fått färg.
Skölj spenaten och lägg den i en ugnsfast form.
Strö över quornbitarna.
Tärna fetaosten och skär de soltorkade tomaterna i bitar.
Strö fetaost, soltorkade tomater och oliver över spenaten.
Häll på grädde, mjölk och citronsaft i formen, salta och peppra.
Riv över parmesanosten.
Låt koka ihop i ugnen i 200 grader i ca 10-15 min.
Koka så länge taliatelle och servera ihop!
 
 

Pastagratäng med hasselnötter

Här kommer en smarrig och ganska enkel pastagratäng! Himla bra och billig vardagsmat, och det smarta med gratäng är ju att man hinner diska och städa undan i köket medan den står i ugnen.
 
 
4 port
 
Du behöver:
250 g pasta
1 gul lök
5 morötter
3 vitlöksklyftor
100 g färsk bladspenat
1 buljongtärning
4 dl creme fraiche
1 dl hasselnötter
150 g valfri ost
citronsaft
timjan
salt
peppar
 
Gör såhär:
Koka upp pastavatten.
Hacka lök och vitlök och skala och riv morot.
Stek först löken i en skvätt olja, rör sedan i bladspenaten och när den sjunkit ihop rör du i moroten.
Krydda med timjan.
Koka pastan medan det ligger och steker i pannan.
Hacka nötterna och rör i dem i morotsröran.
Smula sedan i buljong och blanda i creme fraiche.
Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.
Blanda sedan ihop pastan och röran och häll upp det i en ugnsfast form.
Riv osten och strö den över.
Gratinera i ugnen i 200 grader tills osten smält!

Om

Min profilbild

RSS 2.0