Krabbiffar

Jag ska börja med att erkänna att jag inte är något stort fan av skaldjur, och krabba vet jag faktiskt inte om jag någonsin ätit innan jag provade dessa biffar. Men du, jösses vad gott det var, kanske framförallt på grund av den fantastiska såsen. Ska du göra dessa biffar så skippa för allt i världen inte såsen, den är liksom hela anledningen till att den här rätten finns. Utsökt biff- och såskombo!
 
4 port
 
Du behöver:
2 burkar konserverad krabba
2 ägg
1 dm purjolök
1/2 röd paprika
1/2 msk färsk koriander
1 msk majonnäs
4 dl vitt bröd
1 tsk socker
salt
 
ströbröd till panering
 
Gör såhär:
Häll av vattnet från krabban ordentilgt, låt det gärna stå i en sil och droppa av.
Dela och skölj purjolöken och paprikan, finhacka dem sedan.
Finhacka även koriandern.
Mixa eller smula sönder brödet.
Blanda allt och smaka av med salt, rör i lite ströbröd om smeten är för lös eller majonnäs om den är för fast.
Forma till 8 eller 12 biffar och panera dem sedan i ströbröd.
Låt dem stå i kylen i 20-30 min, under tiden kan du t.ex. börjar koka ris och göra lite sallad till.
Stek dem sedan i olja i ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg.
Sen var det dags att äta, och glöm inte dipsåsen till!
 
 

Stark-salt-söt dipsås

 Det här är verkligen en smakexplosion! Så sinnessjukt gott och är detta inte umami så vet jag inte vad. I den här lilla såsen är allt med; sötma, sälta, syra och hetta, och eftersom att smaken är så intensiv så behövs det inte alls mycket sås per portion. Dippa vårrullar i den, droppa den över riset, marinera i den eller vad som helst. Jag har ätit den till krabbiffar och tofubiffar, och det passade superbra!
 
 
4 port
 
Du behöver:
1/2 dl japansk soja
3 msk limejuice (citron fungerar också)
1 liten chilifrukt
1 msk färsk koriander
2-4 droppar sesamolja
1 tsk honung
 
Gör såhär:
Kärna ur chilin, finhacka sedan den och koriandern.
Blanda allt och rör runt så att honungen löser upp sig.
Smaka och blanda i lite mer av något om du inte är nöjd.
Låt stå i kylen och dra ett litet tag.
Njut sedan av de fantastiska smakerna!

Potatis- och sojabönssoppa med currysmör och fetaost

Jag bläddrade i ett nummer av allt om mat och stötte på ett recept på en potatis- och sojabönssoppa. Med currysmör. och fetaost. och gräslök. Det lät så knäppt och genomtänkt på samma gång så att jag helt enkelt var tvungen att prova. Fast jag gjorde såklart om den lite bara för att jag inte kunde låta bli, jag skippade gräslöken också. Det blev en jättetrevlig soppa som passar jättebra att bjuda hem frusna höstvänner på. Och mycket matigare än en vanlig potatis- och purjolökssoppa eftersom att bönorna är med. Så här kommer min variant av soppan!
 
 
4 port
 
Du behöver:
400 g potatis
250 g frysta gröna sojabönor
1 dm purjolök
2 vitlöksklyftor
8 dl vatten
2 buljongtärningar
2 dl mjölk
1 dl grädde
citronsaft
svartpeppar
 
3 msk smör
3 tsk curry
100 g fetaost
 
Gör såhär:
Skölj och skär purjolöken och vitlöken i tunna skivor, stek i en skvätt olja i en stor kastrull.
Skala potatisen och skär den i små bitar.
Häll ner potatis och sojabönor i kastrullen.
Häll på vattnet och smula i buljongen, låt koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 10-15 min.
Mixa soppan slät och häll i mjölk och grädde.
Låt koka upp och ta sedan bort soppan från plattan, smaka av med citronsaft och peppar.
Bryn smöret i en liten kastrull och rör i curryn.
Sleva upp soppan i tallrikarna, häll över lite kurrysmör och smula över fetaost.
Ät gärna ihop med en god brödbit!

Om

Min profilbild

RSS 2.0