Vegansk chokladtryffel

Det här är ett så enkelt julgodis som varken kräver många ingredienser eller mycket tid, fast som samtidigt är väldigt gott! Jag kan tänka mig att det blir väldigt fint om man låter smeten stelna i små formar, då slipper man ju dessutom rulla kulor.
 
 
ca 30 tryfflar
 
Du behöver:
1 dl havregrädde
200 g mjölkfri mörk choklad
kakao
kanel
 
Gör såhär:
Hacka chokladen och lägg den i en kastrull ihop med grädden, låt chokladen smälta på låg värme.
Häll över smeten i en skål och låt stå i kylen i ca 2 timmar, rör om någon gång.
När smeten stelnat ordentligt är det dags att rulla den till små bollar med hjälp av två skedar.
Blanda lite kakao och kanel (ca 50/50) i en djup tallrik och rulla tryfflarna i det.
Förvara i kylskåp och ät när du vill!

Portvinskaka

Det här är en kaka som vi brukar baka till jul i min familj. Den är fruktansvärt god och ganska vuxen i smaken på grund av portvin och mörk choklad. Kanske kan vara något redan på söndag som adventsfika?
 
 
1 stor kaka
 
Du behöver:
200 g smör/margarin + lite att smörja formen med
3 dl farinsocker
4 ägg
100 g mörk blockchoklad
100 g valnötter
1,5 dl portvin
4 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
ströbröd (till formen)
 
Gör såhär:
Vispa smör och socker poröst i en bunke och rör sedan i äggen.
Hacka chokladen och nötterna och rör i dem.
Häll i portvinet.
Blanda ihop mjöl och bakpulver och tillsätt det till smeten under omrörning.
Smöra en sockerkaksform ordentligt och strö i ströbröd så att det fastnar och täcker formen.
Grädda i 175 grader i ca 35-45 min.
 

Sojafärssås till pasta

Nu är det matlådedags! Den mest klassiska matlådan innehåller spagetti och köttfärssås, det är ju så gott och dessutom lättlagat i stora mängder. Men varför inte göra en smarrig vegansk variant? Den här rätten blev också billig och landade på ca 10 kr/portion, och då var både färsen och pastan ekologisk! Såklart varierar portionspriset lite beroende på vad det kostar där du handlar.
 
 
10-12 port
 
Du behöver:
250-500 g champinjoner
2 lökar
1 chilifrukt
1 stor morot
1 liten zucchini
torkade örtkryddor (t.ex. oregano, basilika, timjan, rosmarin och dragon)
1,5 dl rött vin
800 g krossade tomater
500 g passerade tomater
ca 275 g torkad sojafärs
3-8 dl vatten
3-4 dl havregrädde (t.ex. iMat)
2-3 msk kantarellfond
2 buljongtärningar (jag använde en grönsak + en umami)
3 msk dijonsenap
1-2 msk vitvinsvinäger
2 msk soja
peppar
4 klyftor vitlök
 
Gör såhär:
Skölj, rensa och skiva champinjonerna, stek dem i torr gryta tills de vätskat ur sig och krympt ihop.
Hacka löken och rör ner i svampen ihop med en skvätt olja, låt fräsa till det är mjukt.
Ta ut kärnorna ur chilifrukten och strimla ner den i grytan.
Skala moroten och riv den och zucchinin, låt steka med lite.
Häll på vin, krossade och passerade tomater.
Rör i färs och vatten om vartannat tills såsen är lagom tjock, tillsätt sedan vatten efterhand medan såsen kokar klart om den blir för tjock.
Rör i grädden och låt koka upp, rör i fond, buljong, senap, vinäger, soja och peppar, smaka av mängderna.
Avsluta med att pressa i vitlök för att behålla vitlökssmaken.
Servera med pasta eller packa ner i lådor!

Om

Min profilbild

RSS 2.0