Slät rödbetssoppa

Förra veckan var jag sjuk och då lagade jag den här värmande lena soppan, man kan såklart äta den om man är fullt frisk också, för god är den! Till detta slängde jag ihop en yoghurtröra med äpple och pepparrrot, det passade superbra till!
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g rödbetor
250 g potatis
1 gul lök
2 grönsaksbuljongtärningar
10-13 dl uppkokt vatten
2 vitlöksklyftor
1 dl havregrädde (eller annan grädde)
1 tsk citronsaft
salt
peppar
 
Yoghurt med äpple och pepparrot:
3 dl yoghurt/soyghurt
1 äpple (gärna rött)
1-2 tsk pepparrot på tub
salt
peppar
 
Gör såhär:
Skala och tärna potatis och rödbeta.
Hacka löken och fräs den i en skvätt olja i en kastrull.
När löken är genomskinlig, rör i potatis och rödbeta.
Smula sedan i buljongen och häll på vattnet, låt koka under lock tills allt är mjukt, ca 20 min.
 
Medan soppan kokar kan du göra yoghurtsåsen.
Skala och riv äpplet, blanda i yoghurten och smaka av med mängden pepparrot, salt och peppar.
 
Hacka vitlök och rör i i soppan.
Mixa den slät och rör i grädden.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Pulled chicken tacos

Jag har tidigare provat på pulled pork och "fooled" pork (den vegetariska varianten). Och den här gången fick det bli kyckling som långkokades drogs i strimlor. Det blev supergott! Och det gick ganska mycket snabbare än med rött kött, total tid i ugnen var ca 1,5-2 h. Jag serverade kycklingen som tacos!
 
 
4 port
 
Du behöver:
1 kg kycklinglårfiléer med ben
 
kryddblandning:
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
1-2 tsk paprikapulver
1/4 krm kanel
1/2 tsk peppar
1 tsk salt
 
1 lime
1 citron
ca 1 dl soja
1-2 tsk sambal oelek
20 g fryst hackad koriander
 
1 gul lök
4 klyftor vitlök
33 cl cola (ej light)
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär bort skinnet och putsa kycklinglåren lite.
Blanda kryddorna och gnid in kycklingen med dem.
Lägg dem sedan i en ugnsfast gryta med lock.
Riv skalet av lime och citron, pressa sedan ur saften och blanda ihop.
Blanda med lika mycket soja så att såsen är 50% citrus och 50% soja.
Blanda i sambal oelek och koriander, häll sedan såsen över kycklingen.
Hacka lök och vitlök och strö ovanpå kycklinglåren.
Häll sedan på ca 1 dl cola och ställ in grytan med locket på i ugnen.
Titta till efter 30-40 min och häll på resten av colan.
1 timme senare kan du prova dra i kycklingen och se om den faller av lätt från benen.
Om den inte gör det så låt stå 15 min till och kolla igen.
Rensa sedan bort alla ben och dra allt kött till strimlor.
Om det är väldigt blött kan grytan få stå utan lock på medelvärme på spisen tills det tjocknat lite, här finns det också tid att provsmaka och krydda lite extra om det behövs.
Ät sedan med nachochips eller i tortillabröd ihop med t.ex. guacamole, yoghurt, rödkål, koriander, tomat & rödlök!

Kikärtscrepes

Jag har länge varit på jakt efter kikärtsmjöl och tillslut hittade jag det! På tempo av alla ställen. Först ut av det nya mjölet blev crepes, både glutenfria och veganska. Himla smarrigt! Lite svårt att få dem tunna men annars gick det kalasbra! De fylldes sedan med stuvning.
 
 
4 port (8 crepes)
 
Du behöver:
4 dl vatten
3 msk olivolja
4 msk rapsolja
4 1/2 - 5 dl kikärtsmjöl
salt
peppar
 
Gör sähär:
Häll vatten och olja i en matberedare (eller använd en bunke och mixerstav).
Smeten klumpar sig lätt, därav mixningen.
Tillsätt mjölet lite i taget och mixa till en jämn smet som är lite tunnare än vanlig pannkakssmet.
Salta och peppra.
Värm upp en stekpanna på medelvärme och klicka i lite smör eller olja.
Stek sedan som vanliga pannkakor.
Vi gjorde en svampstuvning som denna, fast lät bli att ostgratinera dem efteråt.

Om

Min profilbild

RSS 2.0