Bröd i gjutjärnsgryta

När det tillkom en gjutjärnsgryta till köksutrustningen efter jul så var jag såklart tvungen att prova på att baka det omtalade brödet som inte behöver knådas. Det blev sjukt gott och var verkligen inte alls ansträngande! Dock ska det stå och jäsa över natten, det kan var bra att tänka på.
 
 
Du behöver:
5 dl vetemjöl
2 dl rågsikt (eller mer vetemjöl)
1/2 tsk torrjäst
1 1/2 tsk salt
3 1/2 dl vatten (ska vara 40 grader varmt)
 
Gör såhär:
Rör ihop mjöl, rågsikt, torrjäst och salt i en stor bunke.
Häll i vattnet och rör ihop till en lös deg.
Täck bunken med plastfolie och låt degen stå och jäsa i 12-18 timmar.
Nästa dag är det dags att sätta på ugnen på 225 grader och ställa in grytan md locket på för att förvärma den.
Forma till degen så att den är lite rundare i bunken och täck botten under den med mjöl så att den är lätt att hälla upp i grytan sen.
När ugnen och grytan är varma, ta ut grytan och häll i degen.
Sätt på locket och ställ in den igen.
Låt stå så i 30 min, ta sedan av locket och låt grytan stå kvar i ugnen tills brödet fått fin färg på skorpan.
Det tar någonstans mellan 5 och 15 minuter.
Låt det sedan svalna lite på galler innan det är dags att sätta tänderna i det!

Vit bönaioli

Om man nu kan bli trött på hommus så är det här en supersmarrig bönröra som passar till det mesta som man kan variera sig med!
 
 
Du behöver:
1 förp vita bönor
1/2-1 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
2 msk olja (jag tog 1 raps och 1 oliv)
1-2 msk vatten
salt
peppar
 
Gör såhär:
Mixa bönorna, finhacka chilin och pressa vitlöken.
Blanda i chili, vitlök, olja och lite vatten och mixa, tillsätt vatten tills du är nöjd med konsistensen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till vad som helst i princip!

Eclairs

Det här är en fransk bakelse som jag åt i somras när jag var i just frankrike. Som alltid så ville jag såklart prova på att göra egna och det gick väldigt bra! Kanske inget man vill stå och pilla med till alla på ett stort släktkalas men det var lagom avancerat för att vara lyxigt hemmafika. Jag fyllde mina med chokladgräddkräm men man kan fylla lite med vad man vill, nutellakräm kommer vara en stark kandidat om jag gör om detta någon gång.
 
 
6-8 st
 
Du behöver:
1,5 dl vatten
50 g smör
1/2 krm salt
2 tsk socker
1 dl vetemjöl
2 ägg
 
chokladkräm:
75 g ljus choklad
2,5 dl vispgrädde
2 msk socker
2 äggulor
 
garnering:
50 g mörk choklad
florsocker
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll vattnet i en kastrull och klicka i smöret, ställ på spisen på medelvärme.
När smöret har smält, rör i mjöl, salt och socker, rör och låt degen stå kvar på värmen.
Degen ska stå på värme för att vattnet ska dunsta bort lite och degen ska bli en slät klump.
Flytta sedan över degen i en bunke och vispa den så att den svalnar.
Vispa upp äggen med en gaffel i en skål och tillsätt lite i taget medan du rör i smeten med en slickepott.
Allt ägg kanske inte behövs, det beror på hur mycket vätska det är kvar i degen.
Den ska bli mjuk så att hela degen inte sitter som en klump på slickepotten utan rinner långsamt av den, den får heller inte bli för lös så att det droppar.
Fyll sedan en sprits med stort munstycke (med eller utan volang väljer du själv) och spritsa sedan ut degen i 6-8 korvar på ett bakplåtspapper, de ska bli 8-10 cm långa.
De sväller vid gräddning så se till att de inte ligger för tätt.
Grädda i ugnen i 15-25 min tills de svällt upp och fått färg.
Gör sedan två hål lagom stora för ett mindre spritsmunstycke i botten på varje eclair,  längst ut mot kanterna.
 
chokladkrämen:
Smält chokladen försiktigt i mikron eller i vattenbad.
Vispa grädden.
Vispa äggulorna och sockret tills det blir ljust och luftigt.
Rör ner chokladen i äggsmeten och vänd sedan ner grädden.
Fyll sedan en spritspåse med mindre munstycke med krämen.
 
Fyll varje eclair med chokladkräm genom att trycka in spritsen genom ena bottenhålet och trycka i kräm tills du ser att det är fyllt fram till det andra hålet.
Smält garneringschokladen och ringla över.
 
Sedan förvaras de i kylskåp om du inte ska äta dem direkt, där håller de i några dagar.
Pudra över florsocker innan servering.
 
 

Om

Min profilbild

RSS 2.0