Bröd i gjutjärnsgryta

När det tillkom en gjutjärnsgryta till köksutrustningen efter jul så var jag såklart tvungen att prova på att baka det omtalade brödet som inte behöver knådas. Det blev sjukt gott och var verkligen inte alls ansträngande! Dock ska det stå och jäsa över natten, det kan var bra att tänka på.
 
 
Du behöver:
5 dl vetemjöl
2 dl rågsikt (eller mer vetemjöl)
1/2 tsk torrjäst
1 1/2 tsk salt
3 1/2 dl vatten (ska vara 40 grader varmt)
 
Gör såhär:
Rör ihop mjöl, rågsikt, torrjäst och salt i en stor bunke.
Häll i vattnet och rör ihop till en lös deg.
Täck bunken med plastfolie och låt degen stå och jäsa i 12-18 timmar.
Nästa dag är det dags att sätta på ugnen på 225 grader och ställa in grytan md locket på för att förvärma den.
Forma till degen så att den är lite rundare i bunken och täck botten under den med mjöl så att den är lätt att hälla upp i grytan sen.
När ugnen och grytan är varma, ta ut grytan och häll i degen.
Sätt på locket och ställ in den igen.
Låt stå så i 30 min, ta sedan av locket och låt grytan stå kvar i ugnen tills brödet fått fin färg på skorpan.
Det tar någonstans mellan 5 och 15 minuter.
Låt det sedan svalna lite på galler innan det är dags att sätta tänderna i det!

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0