Vegetarisk paella

Paella är ju så himla gott! Kanske lite proteinfattigt, men ingen dör ju av att äta lite lite protein en middag. Och vill man så går det superbra att blanda i både kikärtor, bönor och linser om man vill! Och grönsakerna går också att variera massor, jag tycker att skivor av majskolvar passar väldigt bra till fast det hade jag inte med den här gången. Och pricken över i är aiolin, jag har recept både på aioli med ägg och vegansk aioli!
 
 
4 port
 
Du behöver:
3 dl ris
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
ca 8-10 dl vatten
ev 2 dl vitt vin (går att hoppa över)
2 buljongtärningar
0,5 g saffran
salt
peppar
10 champinjoner
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1 stor morot
20 oliver (gärna med kärnorna kvar)
5 stora frysta broccolibuketter
2 nävar sockerärtor/haricots verts
100 g körsbärstomater
 
1 citron i klyftor
 
 
Gör såhär:
Koka 10 dl vatten och rör ut buljongen i det.
Hacka och stek löken i en skvätt olja i en stor vid stekpanna.
Pressa i vitlöken i pannan och häll i riset.
Rör om och blanda i saffranet, tillsätt sedan oliverna och vinet eller 2 dl av buljongen.
Späd efter hand med buljongen, all vätska kanske inte behövs.
Skölj, rensa och skär paprika och champinjoner i bitar och stek dem i en panna bredvid, salta och peppra.
Skala och slanta moroten och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Lägg sedan moroten i stekpannan med svamp och paprika.
Koka broccolin mjuk och skär den i mindre buketter, lägg även den i pannan med grönsaker.
Koka och lägg även sockerärtorna/haricots vertsen i grönsakspannan.
När riskornen är mjuka igenom är det dags att salta och peppra, tillsätt även lite mer vatten om det är för torrt.
Blanda sedan i grönsakerna och tomaterna i riset och servera direkt ihop med aioli och citronklyftor!

Vegansk aioli

Det här blir så himla gott och likt "vanlig" aioli. Dessutom har man inga äggvitor över som man måste hitta på något med. Jag använder sojamjölk och jag har hört att det bara fungerar med just det och inte någon annan växtmjölk. Det är citronsaften som gör att den tjocknar så den är viktig, och vill man göra majonnäs och inte aioli så är det bara att hoppa över vitlöken. Portionantalet beror lite på om man är en såsperson eller ej, hemma hos mig räcker den här mängden max till tre personer t.ex.
 
 
ca 3 dl (2-4 port)
 
Du behöver:
1 dl sojamjölk
2 dl rapsolja
2 tsk-1 msk citronsaft
2 tsk-1 msk dijonsenap
1-2 klyftor vitlök
salt
peppar
 
Gör såhär:
Häll upp mjölken i en skål, gärna med höga kanter så slipper du skvätta så mycket.
Mixa den med stavmixer för att värma upp den lite.
Droppa/häll försiktigt i 1 dl av oljan medan du mixar.
Tillsätt sedan 2 tsk citronsaft och mixa i mer olja tills du är nöjd med konsistensen.
Smaka av med dijonsenap, pressad vitlök, salt, peppar och ev. mer citronsaft tills du är nöjd.
Sen är det bara att smaska på!

Dumplings med sojafärs och ostronskivling

Lite pilligt såklart men man blir grymt stolt och nöjd när de är färdiga! Jag ger mig inte in på att beskriva hur man viker ihop dem utan det får ett filmklipp från Jamie Olivers youtubekanal stå för, jag tittade på hur de gjorde om och om igen och även om mina såklart inte blev riktigt lika proffsigt lika varandra så blev de fina tycker jag. Min deg blev 32 dumplings och jag gjorde med två olika fyllningar, därför står det att de räcker till 16 st.
 
 
 
4 port (32 st)
 
Du behöver:
 
Degen:
300 g vetemjöl
1 nypa salt
2,2 dl uppkokat vatten
 
Fyllning med sojafärs, 16 dumplings:
1,5 dl torkad sojafärs (200 g fryst)
1,5 dl strimlad vitkål
1 dl riven morot
1-2 msk mörk soja
1-2 msk risvinäger
1/2-1 msk citronsaft
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 chili
2 tsk citrongräs
salt
peppar
 
Fyllning med ostronskivling, 16 dumplings:
250 g ostronskivling
3 dl strimlad vitkål
2 salladslökar
2 tsk citrongräs
1-2 msk mörk soja
1-2 msk risvinäger
1/2-1 msk limesaft
salt
peppar
 
Dippsås:
1/2 dl mörk soja
3 msk limejuice (citron fungerar också)
1 liten chilifrukt
1 msk färsk koriander
2-4 droppar sesamolja
1 tsk honung (eller lite socker/sirap)
 
olja att steka i
edamamebönor att servera till
 
Gör såhär:
 
Degen:
Blanda mjöl och salt i en skål, häll i det varma vattnet och rör tills det blir en slät deg.
Dela degen i två lika stora delar och rulla ut dem till två jämna korvar.
Låt dem ligga och vila under en handduk medan du gör fyllningarna, eller i 20-30 min.
 
 
Fyllning med sojafärs:
Förväll färsen i buljong i några minuter eller tina den i stekpanna om du använder fryst.
Stek ihop med vitkål och morot tills de är mjuka.
Blanda i soja, risvinäger och citronsaft.
Hacka salladslök och finhacka vitlök och chili, blanda i ihop med citrongräs.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.
 
 
Fyllning med ostronskivling:
Skölj svampen och hacka den i små bitar.
Stek ihop med vitkål tills allt är mjukt.
Hacka salladslökarna och blanda i ihop med citrongräs, soja, vinäger och limesaft.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.
 
Dippsås:
Kärna ur chilin, finhacka sedan den och koriandern.
Blanda allt och rör runt så att honungen/sirapen löser upp sig.
Smaka och blanda i lite mer av något om du inte är nöjd.
Låt stå i kylen och dra tills alla dumplings är klara.
 
 
Dumplings:
Låt fyllningarna stå och svalna och såsen dra medan du tar tag i degen.
Dela varje degkorv på mitten tills du har 32 bitar.
Rulla dem först i handen och kavla sedan ut dem till tunna små cirklar.
Lägg en degcirkel i handflatan och klicka i lite fyllning, nyp sedan ihop kanterna i små veck (spana in ca 3 min 25 sek in i det hjälpande klippet här).
Värm sedan upp lite neutral olja i en stekpanna eller låg kastrull (den måste ha ett passande lock) och lägg ner dumplingsknytena tätt.
När de fått stekyta häller du på 1 dl vatten och lägger på locket så att de ångkokas.
När vattnet kokat bort är det bara att plocka upp dem och servera dem ihop med den goda såsen och gärna lite edamamebönor!
 
 

Om

Min profilbild

RSS 2.0