Rödbets- och chèvresallad

Det här blev så gott, och enkelt ihopslängt dessutom. Att låta rödbetan vara i större bitar gör att det känns matigare än om den är nerhackad i salladen.
 
 
2 port
 
Du behöver:
ca 130 g getost
2 stora rödbetor (400-500 g)
1 dl gröna sojabönor (frysta)
3 stora blad isbergssallad
ca 30 g ruccola
1/2 rödlök
1 tomat
2 brödskivor
1 vitlöksklyfta
ca 1/2 dl solroskärnor/pinjekärnor
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
salt
peppar
 
Gör såhär:
Ta fram osten så att den mjuknar.
Skölj rödbetorna, dela dem på mitten och koka dem mjuka (detta tar säkert 30 min).
Koka sojabönorna så att de tinar.
Skölj och hacka isbergssallad, ruccola, rödlök och tomat.
Skär brödet i stora tärningar, stek i en msk olivolja och med en pressad vitlöksklyfta.
Blanda en msk olivolja med citron, dijonsenap, salt och peppar till en dressing.
Dela osten i bitar.
Bygg salladen med de hackade grönsakerna och bönorna i botten.
Lägg sedan på krutonger och ost, strö sedan över kärnorna och dressingen.
Lägg till sist på stora, fortfarande varma, rödbetsklyftor.

Panerade tofupinnar (fuskpinnar)

Det här blev så jäkla gott, lämna kvar fiskpinnarna i frysdisken och prova detta! Jag åt mina med potatis- och jordärtskocksmos och tartarsås.
 
 
4 port
 
Du behöver:
400-500 g tofu
 
7 dl vatten
1/2 citron (zest + saft)
2 tsk salt
1 näve torkat sjögräs
1 tärning grönsaksbuljong
 
2 dl vetemjöl
2-3 dl ströbröd (panko fungerar säkert utmärkt också!)
smör till stekning (mjölkfritt)
 
Potatis- och jordärtskocksmos:
800 g potatis
500 g jordärtskocka
2 msk smör (mjölkfritt)
ca 1 dl mjölk (havre/soja)
salt
peppar
 
Tartarsås:
1 dl majonnäs (äggfri)
2 dl yoghurt (soyghurt)
3 msk bostongurka (eller finhackad smörgåsgurka)
citronsaft
fryst persilja
salt
peppar
 
Gör såhär:
Börja med såsen, blanda alla ingredienser och smaka av mängden citron, persilja, salt och peppar.
Låt stå kallt till servering.
Koka upp vatten ihop med citronzest och -saft, salt, sjögräs och buljong.
Skär tofublocket i fyra delar och koka dem i lagen i 15 min.
Skala potatisen och skockorna medan du väntar, koka dem sedan i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka.
Ta upp tofun och låt den svalna, skär den sedan i fiskpinnestora bitar.
Stek dem så att de vätskar ur sig och blir fastare.
Mixa sedan 2 dl vetemjöl med lite av sjögräslagen, det ska bli som en tjock pannkakssmet.
Häll ut ströbröd på en tallrik.
Doppa först tofun i mjölsmeten och vänd dem sedan i ströbrödet.
Stek dem sedan runt om i ganska mycket smör.
Mosa ihop potatisen och skockorna med elvisp (eller med potatisstöt), tillsätt smör, lite mjölk i taget och smaka av med salt och peppar.
Servera med såsen och någon smarrig grönsak!

Kantarellpizza

Det här är min absoluta favoritpizza, eller den delar väl egentligen förstaplatsen med denna pizza.
Det här är en riktigt flottig och underbar pizza med tre sorters ost och som gärna toppas med bearnaisesås om man är på det humöret.
 
 
1 pizza
 
Du behöver:
1 botten av bästa pizzadegen
tomatsås
1/2 mozarellaost (ca 60 g)
1-2 nävar färska kantareller (gula eller tratt)
50 g creme bonjour kantarell
parmesan efter behag
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
färsk oregano
 
Gör såhär:
Förvärm en plåt i ugnen i 225 grader.
Smeta ut tomatsåsen i ett tunt lager.
Riv mozarellan och strö ut den.
Dela kantarellerna om de är stora och lägg på dem.
Klicka på kantarellosten med hjälp av två teskedar.
Riv över så mycket parmesan du vill ha.
Pressa vitlöken i en liten skål och häll på oljan, blanda ihop och droppa över pizzan.
Grädda på den varma plåten långt ner i ugnen.
Servera gärna med färsk oregano, tomater, ruccola och bearnaisesås om du vill!
 

Om

Min profilbild

RSS 2.0