Oumph Bourguignon

Eftersom att vi lyckades lägga vantarna på sjukt billiga oumph-filéer så har de fått vara huvudrollsinnehavare i en hel del rätter som har lagats i hushållet, senast fick de ersätta köttet i en boeuf bourguignon, och himmel vad bra det passade i långkok, och vad gott det blev!
 
 
6-8 port
 
Du behöver:
800 g oumphfiléer
4 stora schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
1 dl tomatpuré
5 dl rött vin
400 g krossade tomater
3 stora morötter
3-6 dl vatten
3-5 msk grönsaksfond (t.ex. kantarellfond)
300 g champinjoner
peppar
salt
färsk persilja
 
Gör såhär:
Tina oumpen genom att steka den på låg värme i en stekpanna, skär den sedan i munsbitar.
Hacka och stek schalottenlök och vitlök i en stor gryta, låt oumph och timjan steka med.
Rör i tomatpuré och låt fräsa lite, häll sedan på vin och tomatkross.
Skala och dela moroten i bitar och rör ner dem i grytan.
Häll på lite vatten så att det blir lagom blött för allt att ligga och koka.
Häll i fond.
Lägg på locket och låt koka i ca 2 timmar, kolla till grytan ibland och häll i mer vatten om det behövs.
Skölj och skär champinjonerna i ganska stora bitar, stek dem i en skvätt olja eller smör i ca 15 min på låg värme.
Rör i svampen, smaka av med salt och peppar och stö över hackad, färsk persilja.
Servera med t.ex. kokt potatis och haricots verts eller broccoli.

Pizza med potatis

Är det dags att förnya pizzaupplevelsen lite? Prova göra en pizza utan tomatsås och toppad med potatis! Det passar perfekt om man tänkt göra lite olika pizzor eftersom att den är så annorlunda och bryter av bra.
 
 
2 port
 
Du behöver:
1 pizzabotten (1/4 av denna grymma deg)
1 stor potatis
lite rödlök
olja
100 g fetaost (starkare getost passar också)
salt
svartpeppar
 
Gör såhär:
Pensla den utkavlade degen med olja ända ut i kanterna.
Tvätta potatisen och låt gärna skalet sitta kvar, hyvla den i tunna skivor, t.ex. med en osthyvel.
Skiva också rödlök tunt.
Lägg ut potatisen i ett lager på pizzan.
Pensla med olja, salta och peppra.
Strö över rödlök och smulad fetaost.
Lägg pizzan på en förvärmd plåt och grädda den först ca 10 min långt ner i ugnen och sen några minuter högt upp så att den får färg.
Ät med pizzasallad och vitlökssås om du vill!

Falafel på gula ärtor och hemmagjord tahini

Ja, varför importera kikärtor när vi har gula ärtor som växer lite närmre? De fungerar fantastiskt bra till falafel! Servera t.ex. falafeln i rulle, med pommes och sallad eller gör dem stora och ät i hamburgerbröd. Glöm inte att lägga ärtorna i blöt över natten bara! Tahini är en sesampasta som passar otroligt bra till falafel.
 
 
8-10 port
 
Du behöver:
500 g torkade ärtor
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1/2-1 liten chilifrukt
2 tsk sesamolja eller 1-2 msk tahini
1-2 dl hackad, färsk koriander (i fluffig volym)
spiskummin
kanel
salt
olja till stekning
 
Tahini:
2 dl sesamfrön
1 dl rapsolja
citronsaft
salt
 
Gör såhär:
Blötlägg ärtorna över natten.
Skala lök och vitlök, ta ur kärnorna ur chilin och mixa ihop med ärtorna.
Rör i sesamolja/tahini och koriander.
Smaka av med spiskummin, pyttelite kanel och ganska mycket salt.
Forma i valfri storlek och stek i ett tjockt lager olja.
 
Tahini:
Rosta fröna i en torr stekpanna på hög värme, bränn inte!
Mixa dem till en gegga och mixa sedan i olja, smaka av med citron och salt.

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0