Kyckling med ingefärstäcke

Man går miste om så mycket när man bara använder ingefära i asiatiska rätter, varför inte blanda i ingefära i en creme fraichesås, bädda in en kycklingfilé med det och servera med en svamprisotto? tänkte jag. Sen gjorde jag det! Det fungerar absolut utmärkt med quornfiléer och säkert andra typer av vegofiléer också. Jag halverade några tomater och körde med dem i ugnen när kycklingen ändå skulle in, det är ju så fruktansvärt gott!
 
 
4 port
 
Du behöver:
ca 600 g tinade kycklingfiléer (eller vegofiléer)
1 msk ingefära
1/2 liten gul lök
2 små vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
2 dl creme fraiche
salt
peppar
ev. 4 tomater
 
Risotto:
1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
3 dl risottoris
2 dl cider/vitt vin
10 dl uppkokat vatten
2 buljongtärningar (t.ex. grönsaks + svamp)
1 rågad tsk dijonsenap
250 g champinjoner (eller annan svamp)
2 msk cream cheese
citronsaft
peppar
 
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Stek filéerna snabbt på hög värme så att de får färg på ytan, lägg dem sedan i en ugnsfast form.
Finfinhacka eller riv skalad ingefära, finhacka lök och vitlök, blanda med sambal och creme fraiche.
Salta och peppra.
Klicka ut röran på filéerna och ställ in i ugnen, ev ihop med tomater som först har halverats och fått lite salt och peppar på sig.
Låt stå i ugnen tills kycklingen och tomaterna är färdiga, ca 20-30 min.
 
Risotto:
Hacka lök och vitlök fint och stek i lite olja eller smör.
Häll på riset och låt steka med lite.
Blanda vatten, bujong och senap i en värmetålig tillbringare.
Häll cider/vin över riset och täck sedan med en del av buljongen.
Rör om ofta och späd efter hand med mer buljong så att det inte kokar torrt.
Skiva svampen och stek den i en torr stekpanna tills den vätskat ur sig, tillsätt sedan lite smör eller olja och stek tills den får färg, peppra.
Blanda i svampen när riset är mjukt, blanda i cream cheese och smaka av med citronsaft och peppar.

Linsragu med polentastek

Ibland får jag ett ryck och vill laga något tidskrävande och helt nytt. Då kom den här middagen till i mitt huvud och jag lyckades få ner den på en tallrik och blev riktigt nöjd. Jag ville göra en tjusig veganmiddag och det blev det verkligen! Tillbehören är en superkrämig schalottenlökspuré, en fantastiskt smakrik basilikaröra, rödvinssås och hela körsbärstomater som jag bara kört i ugnen tills de blivit mjuka.
 
 
2 port
 
Du behöver:
 
Linsragu:
1,25 dl svarta linser
1/2 buljongtärning
lite balsamvinäger
100 g aubergine
1 hatt (100 g) portabellosvamp
1 bananschalottenlök (ca 60-70 g)
2 vitlöksklyftor
1-2 msk smör/margarin
1 dl vitt vin 
1 msk dijonsenap
salt
peppar
 
Polentastekar:
3 1/2 dl vatten
1/2 buljongtärning
1/3 dl vitt vin
1 tsk olivolja
1 dl polenta
några droppar tabasco
ev. extra smaksättning, t.ex. riven ost eller finhackade soltorkade tomater
1/2-1 msk citronsaft
salt & peppar
 
Schalottenlökspuré:
3 bananschalotten
2 msk smör/margarin
1/2 dl vatten
salt
 
Rödvinssås:
1/2 buljongtärning
1 1/2 dl rött vin
4 dl mjölk (t.ex. växtmjölk)
2 tsk maizena
soja
basilika
timjan
salt
peppar
 
Basilikaröra:
20 basilikablad
1 citron - zesten
1 vitlöksklyfta
1/2-1 msk olivolja
salt
peppar
 
Gör såhär:
 
Linsragu:
Koka linserna precis mjuka ihop med buljong och balsamvinäger, de får inte bli mosiga.
Tärna aubergine och portabello väldigt smått, hacka lök och vitlök fint, fräs allt mjukt i smör/margarin.
Häll på vin, krydda med dijon, salt, och peppar, rör i linserna.
 
Polentastekar:
Koka upp vatten, buljong och vin i en kastrull, rör i polentan och låt puttra ihop under omrörning i ca 5 min.
Smaka av med lite tabasco, citron, salt och peppar, rör i din extra smaksättning om du vill ha någon.
Smeta sedan ut röran slätt i en form och ställ kallt.
Skär ut lagom stora filébitar, stek i lite olja tills ytan fått färg och blivit lite frasig.
 
Schalottenlökspuré:
Skala och dela varje lök i fyra bitar, låt puttra tills de mjuknat i en kastrull ihop med smör och vatten.
Mixa slätt och smaka av med salt.
 
Rödvinssås:
Häll av lite vätska från ragun i en kastrull, smula i buljong, häll i vin och mjölk och låt koka upp.
Blanda ut maizena med lite vatten i en skål och späd lite i taget i såsen tills du tycker att den är lagom tjock.
Smaka av med lite soja, basilika, timjan, salt och peppar.
 
Basilikaröra:
Mixa ihop alla ingredienser, smaka av mängden salt och peppar.

Rostad grönsakssoppa med linser

Min fördom om soppor är att de är lite tråkiga, speciellt släta. Men sen är det alltid så mycket godare än vad jag tänkt mig när jag väl kommer mig för att laga det. Den här soppan såg jag till och med fram emot att få värma upp i matlådan på skolan dagen efter! En relativt enkel rätt där linserna bidrar med extra mättnad och krämighet.
 
 
6 port
 
Du behöver:
1 dl cashewnötter
3 valfria paprikor
3 tomater
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
1 1/2 l vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
500 g krossade tomater
3 1/2 dl röda linser
2 msk tomatpuré
3-4 msk färsk basilika
2 dl vitt vin
1 röd chilifrukt
citronsaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Lägg cashewnötter i en skål och häll på uppkokat vatten.
Rensa och halvera paprikorna, skär tomaterna i fyra klyftor och och lökarna lite mindre, skala vitlöken.
Olja en plåt och lägg på grönsakerna, tomater och paprika med skalet neråt.
Rosta i ugnen i 200 grader tills allt är mjukt, ta bort skalet på paprikan om det blivit svart.
Koka upp vatten, buljong och krossade tomater.
Häll i linserna och de rostade grönsakerna, koka tills linserna är mjuka.
Rör i tomatpuré, basilika, vin och finhackad chili utan frön.
Häll av vattnet från nötterna och mixa dem med lite nytt vatten till en tjock grädde.
Mixa soppan slät, rör i nötgrädden och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera eventuellt med en klick yoghurt och toppa med basilikablad.

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0