Chokladmaränger

En enkel grej om man har äggvitor över: köp blockchoklad och sväng ihop en superbillig efterrätt i stället för att bara spola bort vitorna!
 
 
ca 15 st
 
Du behöver:
3 äggvitor
1/2 dl socker
100-200 g mörk choklad (beror på hur chokladtokig man är, jag gjorde på 200 g)
 
Gör såhär:
Smält hälften av chokladen i ett vattenbad. 
Häll upp äggvitorna i en skål, börja vispa och tillsätt sockret.
Vispa tills det är stelt och inte glider omkring i bunken när du vickar på den.
Hacka resten av chokladen och blanda ner det i marängsmeten.
Ringla sedan i den smälta chokladen utan att röra om.
Klicka ut det på en bakplåtsklädd plåt i så stora klickar som du vill.
Grädda långt ner i ugnen i 1 1/2-2 timmar i 150 grader.
Ställ svalt innan servering så att chokladen stelnar.

Sojafärsbiffar med kantarelltopping

Här kommer mitt bästa kantarelltips! Funkar fint med torkade kantareller eller trattisar också. Gör köttfärsbiffar eller sojafärsbiffar som här och toppa sedan med kantarellröran, bätte lyxhöstmat tror jag inte finns! 

 
 4 port
 
Du behöver:
 
Sojafärsbiffar:
300 g fryst sojafärs
1 gul lök
2 ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk ströbröd
1 msk grädde
1-2 msk mjöl
basilika
salt
peppar
 
Kantarelltopping:
1 liter nyplockade kantareller
smör till stekning
2 dl riven parmesan
2 dl creme fraiche
2 klyftor vitlök
1 äggula
salt
peppar
 
Gör såhär:
Finhacka löken och stek den, lägg i sojafärsen så den tinar.
Lägg över färsen i en bunke, knäck i äggen och rör om.
Häll i ströbröd och grädde, blanda och låt stå och svälla lite.
Häll sedan i lite mjöl i taget tills det blir en bra konsistens på färssmeten.
Krydda och smaka av med basilika, salt och mycket svartpeppar.
Forma till ganska tunna biffar och stek i smör på ganska hög värme.
Lägg dem sedan i en ugnsfast form eller på en plåt.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek kantarellerna i smör (koka dem först om de är torkade).
Riv parmesan i en skål och blanda i creme fraiche.
Häll i äggulan och pressa i vitlöken.
Blanda i kantarellerna och krydda med salt och peppar.
Klicka ut toppingen på biffarna, snåla inte!
Ställ in dem i ugnen i 5-10 min tills toppingen smält ut lite fint.
Ät med t.ex. ugnsrostad potatis och grönsaker!

Glace au four

I en klassisk glace au four är det sockerkaksbotten men det känns himla tråkigt tycker jag så jag gjorde min med brownie i stället! Glace au four betyder alltså glass i ugn, och det passar himla bra som ambitiös efterrätt om man t.ex. äter pasta carbonara någon dag och har äggvitor över.
 
 
6 port
 
Du behöver:
1/2 liter vaniljglass
3 äggvitor
1 dl socker
några droppar citronsaft
3 dl hallon
 
Browniebotten:
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
1 dl hasselnötter
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
Gör såhär:
Börja med brownien, den går bra att göra i förväg om man vill så kan man fixa resten precis innan man ska äta den.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull på medelsvag värme, lägg sedan i chokladen och låt den smälta under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan och blanda i sockret, knäck sedan i äggen.
Hacka hasselnötterna och rör i dem med.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd i det i chokladsmeten.
Ta en avlång smörad form, ca 30x10 cm och häll i smeten där i.
Grädda ugnen i 175 grader, efter 15 min stänger du av värmen men låter kakan stå kvar i 10 min till.
Låt den sedan svalna lite innan du fortsätter.
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg brownien på ett ugnsfast fat.
Vispa äggvitorna ihop med 1/2 dl socker och några droppar citronsaft.
De ska vispas tills de är så hårda att de sitter kvar i bunken om man vänder den upp och ner, prova gärna detta över någons huvud.
Tillsätt sedan resten av sockret och vispa lite till.
Ta bort 1 dl fina hela hallon till garneringen, mosa sedan ihop resten och smeta ut det på kakan.
Ta sedan fram glasspaketet ur frysen, skär den i 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem ovanpå hallonmoset.
Smeta sedan in allt i marängsmet, både ovanpå och på sidorna, det är viktigt att ingen glass sticker fram för då smälter den ut.
Ställ sedan in den i ugnen i ca 3 min, tills marängen fått färg på ovansidan.
Garnera sedan med lite hallon och servera direkt!

Om

Min profilbild

RSS 2.0