Marinerad sojastek med gräddig whiskysås

Till min krämiga potatisgratäng ville jag såklart ha något lika festligt, så det blev en väldigt god marinerad sojastek och en gräddsås med whisky i. Låt stekarna marinera i minst fyra timmar, ett tips är att lägga dem i marinad redan kvällen innan så blir de riktigt smakrika!
 
 
6 port
 
Du behöver:
200 g torkade sojafiléer
1 grönsaksbuljongtärning
 
Marinad:
1/2 dl olja
1/2 dl mörk soja
1/2 dl vatten
1 msk sriracha
3 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
 
 Sås:
2 vitlöksklyftor
1/2 grönsaksbuljongtärning
4 msk whisky (kolla denna lista för vegansk)
4 dl matlagningsgrädde (jag använde havregrädde)
2 dl mjölk (jag använde sojadryck)
1/2-1 msk mörk soja
1/2 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
citronsaft
salt
 
Gör såhär:
Lägg filéerna i en skål, smula över buljongen.
Koka upp vatten och häll det på filéerna så att de är täckta.
Låt stå i 10 min eller enligt anvisningen på förpackningen om det står något annat.
Blanda så länge ihop olja, soja, vatten, sriracha, pressad vitlök och citron till marinaden.
Häll av vattnet från filéerna låt dem svalna och krama sedan ur dem och lägg dem i marinaden.
Låt dem stå i kylen i minst 4 timmar.
Stek dem sedan i en skvätt olja innan servering.
 
Sås:
Häll en skvätt olja i en kastrull och pressa i vitlöken.
Smula i buljongen och häll på whiskyn, låt alkoholen ånga bort.
Häll på grädde och mjölk och låt koka upp.
Vispa i soja, vinäger och senap.
Smaka av med lite citron och salt.
 
Servera stekar och sås ihop med t.ex. potatisgratäng och grönsallad!

Potatisgratäng

Detta är kanske den mest klassiska gratängen i hela landet. Här kommer den i min tappning, och jag lovar dig, den är otroligt krämig och god!
 
 
8 port
 
Du behöver:
1,7-1,8 kg potatis
3 dl matlagningsgrädde (jag använde havregrädde)
7 dl mjölk (jag använde sojadryck)
2 gula lökar
salt
peppar
4 vitlöksklyftor
2-3 dl ost (jag använde västerbottensost)
 
Gör såhär:
Skala potatisen och skiva den ganska tunt, t.ex. med en mandolin.
Lägg sedan skivorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Finhacka den gula löken och fräs den i en skvätt olja i en stor kastrull.
Häll sedan på grädde och mjölk och låt koka upp, salta och peppra ordentligt.
Pressa sedan i vitlöken och rör om ordentligt.
Lägg sedan i potatisskivorna och låt det koka några minuter tills vätskan tjocknat med hjälp av stärkelsen från potatisen.
Häll sedan ut allt i en ugnsfast form och strö över osten.
Gratinera i ugnen i 175 grader i ca 30 min, potatisen ska vara mjuk och osten ska ha fått färg.

Vegansk gulasch

Vad sägs om en god, varm hyfsat enkel och billig gryta? Jag hoppas att ni säger ja för här kommer den!
 
 
6 port
 
Du behöver:
2 gula lökar
1 röd chili
2 gröna paprikor
1 röd paprika
1,2 kg potatis
3 vitlöksklyftor
4-5 msk tomatpuré
10-15 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl torkad sojafärs
1 msk paprikapulver
ev. cayennepeppar
400 g champinjoner
1 msk citronsaft
salt
 
5 dl yoghurt/soyghurt/gräddfill/liknande till servering
 
Gör såhär:
Hacka löken och finhacka chilin, fräs det på svag värme i en skvätt olja i en stor kastrull.
Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
Skala potatisen och skär i bitar, blanda i paprika och potatis i grytan.
Pressa i vitlök och rör i tomatpuré och låt steka ett tag.
Häll på vatten och smula i buljong.
Rör i sojafärs, paprikapulver och cayenne om du vill ha lite sting.
Låt koka tills potatisen är precis färdigkokt.
Skiva så länge champinjonerna och stek dem i en panna bredvid.
Rör ner dem i grytan i slutet och smaka av allt med citron och salt.
Servera med yoghurt eller gräddfil eller liknande!

Om

Min profilbild

RSS 2.0