Chokladkulor sötade med dadlar

Det här med att använda dadlar som sötning i bakverk är något som jag läste om för väldigt länge sedan men som jag rynkat på näsan åt, i alla fall tills nu. Det kan väl aldrig vara gott tänkte jag, men ack så fel jag hade. Kunde ingen bara ha sagt att det inte alls smakar dadlar? Nåja, nu berättar jag det för er i alla fall. Så här kommer små smarriga chokladkulor fria från vitt socker, gluten och animalier! Jag toppade vissa av mina med extra kanel, limezest eller flingsalt.
 
 
20-30 st
 
Du behöver:
1 1/2 dl havregryn/fiberhavregryn (använd rent havre om det ska vara 100% glutenfritt)
1/2 dl valnötter
140 g urkärnade färska dadlar
1/2 dl kakao
2 msk jordnötssmör (välj gärna sockerfritt)
1 msk kallt kaffe eller vatten
1/2 krm kanel
1/4 krm salt
1 tsk bourbon vaniljextrakt (går att utesluta)
75-100 g mörk choklad (välj gärna sockerfri, och vegansk för att få helt fri från animalier)
 
Gör såhär:
Häll havregryn, valnötter och urkärnade dadlar i en mixer och mixa till en smulig smet utan stora bitar.
Tillsätt kakao, jordnötssmör, kaffe/vatten, kanel, salt och vanilj och mixa tills allt är blandat.
Smeten ska vara smulig men klibba ihop sig om man kramar den i handen.
Krama ihop til kulor i valfri storlek, jag gjorde mina ganska små denna gång och då blev det 30 st.
Smält sedan chokladen försiktigt i vattenbad eller micro.
Rulla sedan kulorna i chokladen, använd dig av en gaffel och låt dem droppa av lite från den.
Lägg sedan kulorna på ett bakplåtspapper.
Här finns det utrymme för topping innan chokladen stelnat för den som vill, prova t.ex. med krossad mandel, kokos, rivet limeskal, flingsalt, torkad chili, kakao eller kanel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0