Marinerad sojastek med gräddig whiskysås

Till min krämiga potatisgratäng ville jag såklart ha något lika festligt, så det blev en väldigt god marinerad sojastek och en gräddsås med whisky i. Låt stekarna marinera i minst fyra timmar, ett tips är att lägga dem i marinad redan kvällen innan så blir de riktigt smakrika!
 
 
6 port
 
Du behöver:
200 g torkade sojafiléer
1 grönsaksbuljongtärning
 
Marinad:
1/2 dl olja
1/2 dl mörk soja
1/2 dl vatten
1 msk sriracha
3 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
 
 Sås:
2 vitlöksklyftor
1/2 grönsaksbuljongtärning
4 msk whisky (kolla denna lista för vegansk)
4 dl matlagningsgrädde (jag använde havregrädde)
2 dl mjölk (jag använde sojadryck)
1/2-1 msk mörk soja
1/2 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
citronsaft
salt
 
Gör såhär:
Lägg filéerna i en skål, smula över buljongen.
Koka upp vatten och häll det på filéerna så att de är täckta.
Låt stå i 10 min eller enligt anvisningen på förpackningen om det står något annat.
Blanda så länge ihop olja, soja, vatten, sriracha, pressad vitlök och citron till marinaden.
Häll av vattnet från filéerna låt dem svalna och krama sedan ur dem och lägg dem i marinaden.
Låt dem stå i kylen i minst 4 timmar.
Stek dem sedan i en skvätt olja innan servering.
 
Sås:
Häll en skvätt olja i en kastrull och pressa i vitlöken.
Smula i buljongen och häll på whiskyn, låt alkoholen ånga bort.
Häll på grädde och mjölk och låt koka upp.
Vispa i soja, vinäger och senap.
Smaka av med lite citron och salt.
 
Servera stekar och sås ihop med t.ex. potatisgratäng och grönsallad!


Kommentarer
Postat av: Erik

Låter riktigt gott :)

2017-03-03 @ 13:09:44
URL: http://www.whiskykritikerna.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0