Potatisgratäng

Detta är kanske den mest klassiska gratängen i hela landet. Här kommer den i min tappning, och jag lovar dig, den är otroligt krämig och god!
 
 
8 port
 
Du behöver:
1,7-1,8 kg potatis
3 dl matlagningsgrädde (jag använde havregrädde)
7 dl mjölk (jag använde sojadryck)
2 gula lökar
salt
peppar
4 vitlöksklyftor
2-3 dl ost (jag använde västerbottensost)
 
Gör såhär:
Skala potatisen och skiva den ganska tunt, t.ex. med en mandolin.
Lägg sedan skivorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Finhacka den gula löken och fräs den i en skvätt olja i en stor kastrull.
Häll sedan på grädde och mjölk och låt koka upp, salta och peppra ordentligt.
Pressa sedan i vitlöken och rör om ordentligt.
Lägg sedan i potatisskivorna och låt det koka några minuter tills vätskan tjocknat med hjälp av stärkelsen från potatisen.
Häll sedan ut allt i en ugnsfast form och strö över osten.
Gratinera i ugnen i 175 grader i ca 30 min, potatisen ska vara mjuk och osten ska ha fått färg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0