Potatisgratäng

Detta är kanske den mest klassiska gratängen i hela landet. Här kommer den i min tappning, och jag lovar dig, den är otroligt krämig och god!
 
 
8 port
 
Du behöver:
1,7-1,8 kg potatis
3 dl matlagningsgrädde (jag använde havregrädde)
7 dl mjölk (jag använde sojadryck)
2 gula lökar
salt
peppar
4 vitlöksklyftor
2-3 dl ost (jag använde västerbottensost)
 
Gör såhär:
Skala potatisen och skiva den ganska tunt, t.ex. med en mandolin.
Lägg sedan skivorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Finhacka den gula löken och fräs den i en skvätt olja i en stor kastrull.
Häll sedan på grädde och mjölk och låt koka upp, salta och peppra ordentligt.
Pressa sedan i vitlöken och rör om ordentligt.
Lägg sedan i potatisskivorna och låt det koka några minuter tills vätskan tjocknat med hjälp av stärkelsen från potatisen.
Häll sedan ut allt i en ugnsfast form och strö över osten.
Gratinera i ugnen i 175 grader i ca 30 min, potatisen ska vara mjuk och osten ska ha fått färg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0