Frasig tofu med sötsur apelsinsås

Tofu behöver lite omsorg men oj så gott det kan bli! Så fort jag hade ätit klart denna middag började jag längta efter matlådan där nästa portion låg. Denna tofu har smak, frasig yta och serveras med en smakrik sås och ris. Släng ihop marinaden kvällen innan och låt tofun stå och dra till sig ordentligt med smak.
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g tofu
 
Marinad:
1/2 dl vatten
1 msk rapsolja
2 tsk sriracha
3 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 tsk honung/sirap/socker
 
4 msk potatismjöl
2 msk sesamfrön
salt
peppar
 
Sås:
marinaden som är kvar
1/2 citron - bara zesten
1 1/2 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor
3 msk koncentrerad apelsinjuice
3 dl vatten
1/2 msk potatismjöl
1 msk rapsolja
1/2 tärning umamibuljong
1 1/2 msk ljus soja
 
Ris:
4 port ris t.ex. basmatiris
1 morot
 
Till servering:
1 urkärnad, tunt strimlad/finhackad röd chili
några korianderblad
sesamfrön
 
 
Gör såhär:
Pressa ur vattnet ur tofun och skär den sedan i ganska stora kuber.
Blanda vatten, olja, sriracha, citron, pressad/finhackad vitlök, juice och honung/sirap eller socker till en marinad i t.ex. en påse.
Lägg ner tofubitarna och skaka runt så att alla får marinad på sig, lägg i kylen över natten (eller minst några timmar).
 
Ta tofubitarna ur marinaden och lägg dem på hushållspapper, spara marinaden till såsen.
Blanda potatismjöl med sesamfrön, salta och peppra lite.
Rulla alla tärningar i sesamblandningen.
Stek bitarna på alla sidor i rikligt med olja tills de fått färg.
Ta sedan upp dem ur stekpannan och torka ur den.
Häll i marinaden som är kvar, riv i citronzes, ingefära och vitlök.
Rör i juicen och 2 dl av vattnet.
Häll 1 dl kallt vatten i en liten skål och rör ut potatismjölet i det, häll sedan i det i såsen.
Häll i olja, smula i buljongen och rör i sojan.
Låt koka upp så att den tjocknar.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala moroten och skär den i tändsticksstora bitar och lägg ner dem med riset när det är 3-4 min kvar av koktiden.
Servera allt ihop med chili, koriander och sesamfrön.

Cannelloni med spenatfyllning

Det här var ganska enkelt att tillaga, och väldigt gott att äta! Tyvvär är det ingen supervacker rätt att försöka sig på att lägga upp (eller fota för den delen...) så om du vill kunna servera snyggt föreslår jag att du gratinerar cannellonin i portionsformar. Servera med en stor sallad och kanske lite vitlöksbröd.
 
 
 
4 port
 
Du behöver:

Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
400-500 g krossade tomater
6 st soltorkade tomater i olja
salt
peppar
 
Spenatfyllning:
300 g fryst bladspenat
250 g ricotta
250 g keso
1 vitlöksklyfta
10-20 basilikablad
salt
peppar
 
200 g färska lasagneplattor (8 st)
2 dl riven ost
 
Gör såhär:
 
Tomatsås:
Finhacka lök och vitlök och stek i en liten skvätt olja i en kastrull.
Häll på passerade och krossade tomater.
Finhacka de soltorkade tomaterna och rör i dem.
Låt stå och puttra medan du gör spenatfyllningen, smaka sedan av med salt och peppar.
 
Spenatfyllning:
Tina spenaten och blanda ihop den med ricotta och keso.
Pressa i vitlöken och klipp ner basilikan.
Smaka av med salt och peppar.
 
Lägg en sträng av spenatröran på varje lasagneplatta och rulla ihop till rör.
Lägg dem i en ugnsfast form med skarvarna neråt.
Häll sedan över tomatsåsen och strö över osten.
Gratinera i ugnen i 200 grader i 15-20 min.

Stekt ris med grönsaker och ägg

Det här är en riktigt passande slutet av månaden-måltid som ändå smakar tillräckligt bra för att kännas som en lyxmåltid. Har du ris kvar som rest från en tidigare måltid så passar detta ännu mer perfekt! Plocka ur kylen och frysen på de grönsaker du har hemma och blanda ihop denna enkla rätt.
 
 
4 port
 
Du behöver:
250 g broccoli
2 dl gröna sojabönor
1 stor morot
1 paprika
8 dl kokat ris, t.ex. basmatiris
1/2 dl japansk soja
2 msk jordnötssmör
2 salladslökar (ca 80 g)
2 vitlöksklyftor
4 ägg
 
Tillbehör:
1 dl cashewnötter
1 lime
sriracha
 
Gör såhär:
Strimla broccoli fint, häll upp några cm vatten i en stor stekpanna och lägg i broccolin och sojabönorna.
Salta lite och låt det koka tills vattnet kokat bort.
Strimla morot och paprika fint, häll ner lite olja i pannan och stek broccoli, bönor, morot och paprika ihop.
Blanda sedan i riset och fräs ett tag.
Blanda i soja och jordnötssmör.
Skiva salladslök och vitlök fint och blanda i.
Knäck i ett ägg i taget och rör runt så att de blir utblandade i riset.
Hacka cashewnötterna och klyfta limen och servera till riset.
Toppa med sriracha efter önskad styrka.

Om

Min profilbild

RSS 2.0