Frasig tofu med sötsur apelsinsås

Tofu behöver lite omsorg men oj så gott det kan bli! Så fort jag hade ätit klart denna middag började jag längta efter matlådan där nästa portion låg. Denna tofu har smak, frasig yta och serveras med en smakrik sås och ris. Släng ihop marinaden kvällen innan och låt tofun stå och dra till sig ordentligt med smak.
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g tofu
 
Marinad:
1/2 dl vatten
1 msk rapsolja
2 tsk sriracha
3 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 tsk honung/sirap/socker
 
4 msk potatismjöl
2 msk sesamfrön
salt
peppar
 
Sås:
marinaden som är kvar
1/2 citron - bara zesten
1 1/2 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor
3 msk koncentrerad apelsinjuice
3 dl vatten
1/2 msk potatismjöl
1 msk rapsolja
1/2 tärning umamibuljong
1 1/2 msk ljus soja
 
Ris:
4 port ris t.ex. basmatiris
1 morot
 
Till servering:
1 urkärnad, tunt strimlad/finhackad röd chili
några korianderblad
sesamfrön
 
 
Gör såhär:
Pressa ur vattnet ur tofun och skär den sedan i ganska stora kuber.
Blanda vatten, olja, sriracha, citron, pressad/finhackad vitlök, juice och honung/sirap eller socker till en marinad i t.ex. en påse.
Lägg ner tofubitarna och skaka runt så att alla får marinad på sig, lägg i kylen över natten (eller minst några timmar).
 
Ta tofubitarna ur marinaden och lägg dem på hushållspapper, spara marinaden till såsen.
Blanda potatismjöl med sesamfrön, salta och peppra lite.
Rulla alla tärningar i sesamblandningen.
Stek bitarna på alla sidor i rikligt med olja tills de fått färg.
Ta sedan upp dem ur stekpannan och torka ur den.
Häll i marinaden som är kvar, riv i citronzes, ingefära och vitlök.
Rör i juicen och 2 dl av vattnet.
Häll 1 dl kallt vatten i en liten skål och rör ut potatismjölet i det, häll sedan i det i såsen.
Häll i olja, smula i buljongen och rör i sojan.
Låt koka upp så att den tjocknar.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala moroten och skär den i tändsticksstora bitar och lägg ner dem med riset när det är 3-4 min kvar av koktiden.
Servera allt ihop med chili, koriander och sesamfrön.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0