Kikärtsbiffar med västerbottensost

Man skulle kunna säga att budget möter lyx i dessa biffar med billiga kikärtor och en aning dyrare ost, men visst platsar kikärtor i lyxbiffar! De blev så smarriga och ostsmaken kom fram ordentligt. Och vill man inte äta västerbottensost så går det självklart bra att köra med en annan, jag har t.ex. provat med feta och parmesan och det fungerar utmärkt! Eller med någon vegansk ost men där är jag tyvärr inte så bevandrad. Vi åt biffarna ihop med hasselbackspotatis och portabellosås!
 
 
8 port
 
Du behöver:
3 dl torra kikärtor (7-8 dl efter blötläggning)
400 g zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten röd chili
2 dl riven västerbottensost (eller annan ost)
2-3 tsk citronsaft
3 msk potatismjöl
ev. 1/2 dl mjölk (t.ex. växtmjölk)
salt
peppar
 
olja och/eller smör att steka i
 
Gör såhär:
Blötlägg kikärtorna innan du går och lägger dig kvällen innan.
Riv zucchinin grovt och pressa ur vätskan.
Mixa kikärtorna till en grynig massa.
Skala och hacka löken fint och stek den i en skvätt olja.
Kärna ur chilin och finhacka den och vitlöken.
Blanda ihop kikärtor, zucchini, lök, chili, vitlök, ost och citron.
Om din smet är blöt nu, ha bara i potatismjöl, om den är lite torr så ha i både mjölk och potatismjöl.
Salta och peppra.
Smeten är lite lös och lite svår att forma i handen, så klicka istället ut smeten i stekpannan och forma biffarna där.
Gör en provbiff och se om smeten håller ihop i pannan, gör den inte det så ha i mer potatismjöl. En provbiff är också bra för avsmakning så att man känner om det t.ex. behövs mer salt eller vitlök.
Ät t.ex. biffarna ihop med potatis och svampsås samt en sallad!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0