Tofucarbonara

Nu har bloggen varit oprioriterad länge nog tycker jag, så nu är det dags att sparka igång den igen! Jag har pluggat, jobbat, flyttat och renoverat (vilket fortfarande pågår) och det har varit lite dåligt med matlagning ett tag. Just nu blir det falafel från det underbara haket vi bor nära till lunch nästan varje dag för att minimera renoveringspauserna. Men ibland tar vi oss i kragen och lagar en ny maträtt, till exempel denna smarriga, snabba och enkla carbonara!
 
 
6 port
 
Du behöver:
2 förp rökt tofu (t.ex. mandel och sesam)
4 stora vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl mjölk
1/2 msk dijonsenap
citronsaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Skiva tofun i små tunna skivor, stek dem på hög värme ihop med pressad vitlök i ca 5 min.
Häll på grädde och mjölk och låt koka upp.
Smaka av med dijonsenap, citron, salt och peppar.
Servera med pasta och kanske riven ost och färsk basilika.

Kronärtskocka

Kronärtskockor är ju så himlans gott! och inte speciellt svårt heller, passar prima som förrätt eller del på buffé eller kräftskivan. Man äter skockorna genom att dra loss bladen, dippa dem och gnaga av det mjuka. Sen kommer man ner till hjärtat som är helmjukt, kom bara ihåg att ta bort "skägget" i mitten innan du äter den delen!
 
 
4 port
 
Du behöver:
4 kronärtskockor
1 citron
salt
ev. lite socker
 
Gör såhär:
Ta bort de nedre grövsta bladen.
Bryt loss stjälken försiktigt lite från alla håll så får du ut fibertrådarna, skär sedan så att det blir en rak botten.
Tryck ner skockorna i en kastrull, täck dem med vatten.
Dela och pressa över citronen, lägg sedan i skalen så att de får koka med, salta och häll ev. i någon tesked socker.
Lägg en tyngd på skockorna så att de ligger under vattnet och inte flyter upp, t.ex. en tallrik eller en skål.
Låt dem koka på låg värme i ca 30-40 min.
Dra i ett blad nära mitten med fingrarna eller en tång, om det lossnar så är skockan färdigkokt.
Servera med smält smör eller kanske en bönaioli.
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

RSS 2.0