Misosoppa med sobanudlar

Även om våren är på gång så sitter en värmande soppa fortfarande fint till middag tycker jag. Speciellt en fräsch och smakrik buljongsoppa! Denna är fullproppad med diverse goda grejer och är enkel att variera efter säsong och vad som finns hemma. Jag toppade dessutom med några köpta dumplings men det går bra att hoppa över helt, eller så tar du soppan ett steg längre och gör dina egna, t.ex. dessa med fyllning av sojafärs eller ostronskivling. I min soppa använde jag bovetenudlar, soba, som jag verkligen kan rekomendera, men det går bra med vilka nudlar som helst såklart! Om du inte ska äta allt på en gång så spara buljongen för sig och resten i en annan matlåda och blanda ihop när du ska äta.
 
 
6 port
 
Du behöver:
 
Tofu:
500 g tofu
1 msk misopasta
1 klyfta vitlök
3 msk ljus soja
1 tsk sesamolja
 
250 g champinjoner
250 g broccoli
6 dl strimlad rödkål
300 g sobanudlar
 
Misobuljong:
3 cm ingefära
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
2 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 msk misopasta
1/2 dl ljus soja
2 tsk sesamolja
 
Topping:
4 salladslökar
2 lime
färsk koriander
1 dl cashewnötter
sesamfrön
 
250 g gröna sojabönor
18 dumlings
 
Gör såhär:
Tärna tofun och stek den i en skvätt olja ihop med miso, pressad vitlök, ljus soja och sesamolja.
Skölj och skiva champinjonerna och stek dem i en skvätt olja.
Skär broccolin i små buketter.
Strimla rödkålen och slaka den, häll alltså först över kokande vatten och sedan kallt för att mjuka upp den.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem sedan i kallt vatten.
Finhacka ingefära, chili och vitlök till buljongen, fräs i en kastrull i lite olja.
Häll sedan på vattnet och koka upp.
Rör i buljong, miso, soja och sesamolja och smaka av.
Skölj salladslöken och strimla den fint, skär limen i klyftor och hacka koriander grovt.
Låt sojabönor och broccoli koka i några minuter i buljongen tills de är mjuka.
Tillsätt också dumplingsen i slutet.
Lägg sedan upp nudlar, tofu, svamp och kål i skålar och toppa med buljongen, se till att fördela sojabönor, broccoli och dumplings jämnt.
Toppa med salladslök, lime, koriander, cashwnötter och sesamfrön och servera!

Vegansk aquafaba-aioli

Ni kanske har hört det här om att vattnet från kikärts- och bönkonserver, så kallad aquafaba, går att använda till t.ex. maränger och glass? Det här var första gången det blev något på spadet i det här hushållet men jisses vad smidigt det var! Vi lagade kikärtsbiffar och passade då på att göra en aioli till. Förut har jag gjort vegansk aioli på sojadryck och det här gick precis lika bra! Om vattnet innehåller salt behövs det inget eller bara lite salt, så tänk på att smaka av innan du saltar!
 
 
ca 3 dl (2-4 port)
 
Du behöver:
1 dl aquafaba
2-2 1/2 dl rapsolja
2 tsk-1 msk citronsaft
2 tsk-1 msk dijonsenap
1-2 klyftor vitlök
peppar
ev. salt
 
Gör såhär:
Mixa eller vispa aquafaba till ett skum, droppa sedan i olja under mixning/vispning.
Smaka sedan av med citron, dijon, pressad vitlök, peppar och ev. salt.

Oumph- och ostronskivlingspytt

Jag och min sambo kom över en hel drös med väldigt billiga oumphfiléer i slutet av förra året när de såldes ut på en affär i närheten. De har fått stå som mittpunkt i en del olika grytor, t.ex. i denna smarriga oumph bourguignon. Senast fick den vara med i en pytt i panna och det passade superbra! Jag tycker att filéerna gör sig bäst nerskurna i bitar istället för i sin ursprungliga form. Det blev en ganska lyxig pytt med ostronskivling och inkokt rödvin, pytt behöver alltså inte vara som den var i skolan utan kan serveras som en riktig festmåltid! Jag använder färska rödbetor och kokar själv istället för de på burk. Ett extra tips ni får är att det passar utmärkt att steka några körsbärstomater till, antingen bara som extra tillbehör eller om man vill byta ut t.ex. ägg eller rödbetor.
 
 
4-6 port
 
Du behöver:
500 g färska rödbetor
200 g morot (ca 2 st)
1 kg potatis (ca 8 st)
250 g zucchini ( 1 liten)
1 gul lök
300 g ostronskivling
400 g oumpfiléer
1 dl rödvin
2 msk mörk soja
salt
peppar
 
4-6 ägg
smör eller olja att steka i
 
Gör såhär:
Skala rödbetorna och dela dem om de är stora, koka tills de är mjuka, ca 1 timme, känn efter med en gaffel.
Skala morot och skär i munsbitar, tvätta potatisen och skär den i bitar också.
Förkoka morot och potatis tills de är nästan klara.
Tärna zucchini och finhacka lök, stek mjukt i smör eller olja.
Skölj svampen och skär den i bitar, stek, salta och peppra.
Tärna filéerna fint och stek, häll på vin och soja och låt koka in, peppra.
Stek morot och potatis och blanda sedan ihop med allt annat som stekts.
Stek ägg efter behag och/eller tomater, skiva upp rödbetorna och servera med en klick smör och salt.

Om

Min profilbild

RSS 2.0