Misosoppa med sobanudlar

Även om våren är på gång så sitter en värmande soppa fortfarande fint till middag tycker jag. Speciellt en fräsch och smakrik buljongsoppa! Denna är fullproppad med diverse goda grejer och är enkel att variera efter säsong och vad som finns hemma. Jag toppade dessutom med några köpta dumplings men det går bra att hoppa över helt, eller så tar du soppan ett steg längre och gör dina egna, t.ex. dessa med fyllning av sojafärs eller ostronskivling. I min soppa använde jag bovetenudlar, soba, som jag verkligen kan rekomendera, men det går bra med vilka nudlar som helst såklart! Om du inte ska äta allt på en gång så spara buljongen för sig och resten i en annan matlåda och blanda ihop när du ska äta.
 
 
6 port
 
Du behöver:
 
Tofu:
500 g tofu
1 msk misopasta
1 klyfta vitlök
3 msk ljus soja
1 tsk sesamolja
 
250 g champinjoner
250 g broccoli
6 dl strimlad rödkål
300 g sobanudlar
 
Misobuljong:
3 cm ingefära
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
2 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 msk misopasta
1/2 dl ljus soja
2 tsk sesamolja
 
Topping:
4 salladslökar
2 lime
färsk koriander
1 dl cashewnötter
sesamfrön
 
250 g gröna sojabönor
18 dumlings
 
Gör såhär:
Tärna tofun och stek den i en skvätt olja ihop med miso, pressad vitlök, ljus soja och sesamolja.
Skölj och skiva champinjonerna och stek dem i en skvätt olja.
Skär broccolin i små buketter.
Strimla rödkålen och slaka den, häll alltså först över kokande vatten och sedan kallt för att mjuka upp den.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem sedan i kallt vatten.
Finhacka ingefära, chili och vitlök till buljongen, fräs i en kastrull i lite olja.
Häll sedan på vattnet och koka upp.
Rör i buljong, miso, soja och sesamolja och smaka av.
Skölj salladslöken och strimla den fint, skär limen i klyftor och hacka koriander grovt.
Låt sojabönor och broccoli koka i några minuter i buljongen tills de är mjuka.
Tillsätt också dumplingsen i slutet.
Lägg sedan upp nudlar, tofu, svamp och kål i skålar och toppa med buljongen, se till att fördela sojabönor, broccoli och dumplings jämnt.
Toppa med salladslök, lime, koriander, cashwnötter och sesamfrön och servera!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0