Gratinerad kronärtskockskräm

Den här krämen alltså, jag säger bara wow! Passa på att bjuda på detta som tilltugg om du ska ha hem folk nu vid valborg, eller gör det även om du inte ska ha hem folk, den kommer gå åt ändå kan jag lova! Servera ihop med kex eller små brödbitar, eller låt gästerna klicka upp röran på små salladsblad om du tycker att det låter godare. Mängden kräm i receptet blir lagom till fyra personer som tilltugg eller på ett buffébord.
 
 
Du behöver:
100 g marinerade kronärtskockor
2 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta
3 msk riven parmesan
svartpeppar
 
Gör såhär:
Mixa kronärtskockorna ihop med majonnäs och vitlök till en slät smet.
Rör i riven parmesan och smaka av med peppar.
Lägg upp röran i en ugnsfast form och gratinera den i 200 grader i 10-15 min tills krämen är varm och det doftar parmesan i hela köket.
Servera krämen varm/ljummen ihop med t.ex. kex.

Quorngryta med vitt vin och grädde

Jag ber om ursäkt för en så himla himla tråkig bild, men själva maträtten ser så tråkig ut att jag inte riktigt orkade ta en fin bild, plus att jag var väldigt hungrig vid tillfället får jag väl erkänna. Men det smakar absolut bättre än det ser ut! Och är ni allergisk mot beige mat så ha i lite mer soja och servera haricots vertsen på tallriken utan att röra ner dem i såsen, då kommer det genast se trevligare ut. Jag hittade en extra stor quornpåse på affären så det blev ett riktigt storkok, men vill du inte göra det så är det ju bara att skala ner receptet till hälften. Jag gjorde också några matlådor med pasta istället för potatis, det var också väldigt gott och det är ett bra tips om ni vill frysa in maten, fryst potatis är ju nämligen ingen höjdare.
 
 
8-10 port
 
Du behöver:
500 g champinjoner
dragon
salvia
oregano
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
900 g quorn
4 dl vitt vin
7 dl matlagningsgrädde
5 dl lätt creme fraiche
1-2 msk soja
3 msk dijonsenap
2 tärningar svampbuljong
500 g haricots verts
salt
 
Gör såhär:
Skiva och stek svampen i torr panna, rör i olja/smör, oregano, salvia och salt när svampen vätskat ur sig.
Hacka lök och vitlök och stek i en skvätt olja.
Häll i quornen och låt den steka med ett tag.
Häll på vin, grädde och creme fraiche och låt koka upp.
Rör i soja, dijon och smula i buljongen.
Smaka av och tillsätt eventuellt salt.
Rör i den förstekta svampen och haricots vertsen i slutet, låt koka upp igen och servera sedan med kokt potatis.

Senapsinlagd auberginesill

Här kommer ett recept som jag aldrig la upp i julas som jag tänker kan passa även nu till påsk för den som äter lite nytt fast ändå traditionellt påskbord. Prova skippa sillen i år och gör inlagd aubergine istället. Jag var inte alls speciellt lockad att prova detta men så blev jag bjuden på det en gång och oj så gott det var! Jag älskar senap så min bästa inläggning är såklart med massa senap i.
 
 
Du behöver:
1 liten aubergine
3 krm salt
1/2 dl skånsk senap
1/2 dl vanlig senap
1/2 dl dijonsenap
3/4 dl rårörsocker
3/4 dl rapsolja
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
1 dm purjolök
 
Gör såhär:
Skala auberginen och skär den i bitar, ca 1x2 cm.
Koka i 3-4 med saltet, skölj sedan i kallt vatten och låt det stå och droppa av.
Blanda all senap, socker, olja och vinäger.
Dela purjolöken på längden och skölj den ordentligt innan du strimlar den tunnt.
Rör ner aubergine och purjo i senapsröran.
Förvara i lufttät burk i kylen.

Om

Min profilbild

RSS 2.0