Champinjonsoppa med krispig pankotopping

Jag gick runt och var sugen på svampsoppa i flera veckor innan jag äntligen tog tag i att laga det, men det var verkligen något att se fram emot! Jag har inte gjort svampsoppa så ofta, förutom en supergod kantarellsoppa med ädelost. När jag var liten åt vi pulversvampsoppa och jag silade bort de torkade svampbitarna, denna soppa blev ganska mycket godare kan man säga. Dessutom fick den en festlig topping som passade väldigt bra till, den går såklart att strunta i men jag rekomenderar att slänga ihop den, det hinner du medan soppan kokar ändå. Servera soppan med gott bröd och gör en hel måltid av det, eller lägg upp i mindre skålar och servera som förrätt, då räcker den kanske till 8.
 
 
6 port
 
Du behöver:
ca 850 g champinjoner
25 g smör
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
timjan
1 dl öl (skippa och häll i mer vin istället om du vill)
1 dl vitt vin
vatten
1 tärning svampuljong
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
salt
peppar
 
Pankotopping:
40 g smakrik ost
1-2 vitlöksklyftor
20-30 basilikablad
2 dl panko
1 tsk olja
salt
peppar
 
Gör såhär:
Koka upp vatten i vattenkokare.
Skölj champinjonerna och skär dem i bitar, fräs i en stor kastrull, klicka i smöret.
Hacka lök och vitlök snabbt och slarvigt (soppan ska ju ändå mixas), och rör ner bland svampen.
Smula över timjan och häll över öl och vin.
Häll på vatten så att det nästan täcker svampen, låt koka upp.
Smula i buljong och klicka i dijon och tomatpuré.
Häll i grädden, koka upp igen.
Ta av kastrullen från värmen och mixa soppan slät med stavmixer.
Låt soppan koka upp ännu en gång och smaka av med salt och peppar, tillsätt mer vatten om soppan är för tjock, red med lite mjöl utblandat i vatten och låt den reducera ett tag om den är för tunn.
 
Pankotopping:
Riv osten och finhacka eller pressa vitlöken, hacka basilikan grovt.
Rör ihop med panko och stek i oljan i en het panna tills det fått lite färg.
Salta och peppra ordentligt.
 
Toppa soppan precis innan servering eller låt gästerna toppa själva vid bordet, pankon blir lätt svampig.
Servera med gott bröd och ost.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0