Rödbetssallad

Nu kommer det ett recept på lite mer julmat, nämligen rödbetssallad! Det är ju så himla gott, speciellt ihop med köttbullar (t.ex. vegetariska mandelbullar) och stekt grönkål på en smörgås! Koka rödbetorna dagen innan det ska bli sallad av dem eller köp färdigkokta om du vill spara tid.
 
 
Du behöver:
450 g rödbetor
50 g saltgurka eller cornichoner
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
1/2-1 msk dijonsenap eller vanlig senap
salt
 
Gör såhär:
Tvätta och koka rödbetorna hela med skalet kvar dagen innan du ska göra salladen.
Koka tills rödbetorna är mjuka rakt igenom, det tar 1-2 timmar.
Skala de kalla rödbetorna och tärna dem.
Finhacka gurkorna.
Blanda ihop gräddfil, majonnäs och dijonsenap.
Rör i rödbetorna och gurkorna och smaka av med salt.
 

Grönkålschips

Det här är så enkelt och gott att det i princip inte finns någon anledning till att inte prova det! Prova olika smaksättningar om du vill. Jag brukar göra en liten sats för att det är vad som får plats på en plåt. Dessutom är de svåra att förvara så att de behåller krispigheten, jag har inte lyckats med det i alla fall utan har alltid kört på dagsfärska!
 
 
Du behöver:
ca 4 grönkålsblad (fyll plåten men se till att de inte ligger på varandra för mycket)
rapsolja
salt
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv kålbladen i bitar och ta bort de hårdaste stambitarna.
Lägg ut dem på en bakplåtsklädd plåt och ringla över lite olja.
Massera in alla bitar och salta.
Ställ in i ugnen och håll koll, efter 5-10 min har de blivit krispiga.
Låt dem svalna lite och servera sedan.

Vegetarisk slidersmiddag

Min sambo och jag bjöd hem några kompisar på vegetariska miniburgare, det krävde lite planering med blev väldigt kul och gott! Tyvärr var det inte den bästa kvällen för kamerans del men här, lite gömda bakom vår hemmagjorda veganaioli skymtar de små verken. Den första är en rödbets- & kikärtsburgare med chèvre, den andra är en kidneybönsburgare med färskost och jalapeño och den sista är en tofuburgare med kimchimajonnäs (det är bara att mixa majonnäs med kimchi, smaka av mängden). Brödet bakade vi efter det enklaste receptet här, fast delade degen i 20 mindre bitar istället. Till detta gjorde vi också rotsaker i ugn och coleslaw, det blev en riktigt bra burgarmiddag helt enkelt!
 
 

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0