Champinjonsoppa med krispig pankotopping

Jag gick runt och var sugen på svampsoppa i flera veckor innan jag äntligen tog tag i att laga det, men det var verkligen något att se fram emot! Jag har inte gjort svampsoppa så ofta, förutom en supergod kantarellsoppa med ädelost. När jag var liten åt vi pulversvampsoppa och jag silade bort de torkade svampbitarna, denna soppa blev ganska mycket godare kan man säga. Dessutom fick den en festlig topping som passade väldigt bra till, den går såklart att strunta i men jag rekomenderar att slänga ihop den, det hinner du medan soppan kokar ändå. Servera soppan med gott bröd och gör en hel måltid av det, eller lägg upp i mindre skålar och servera som förrätt, då räcker den kanske till 8.
 
 
6 port
 
Du behöver:
ca 850 g champinjoner
25 g smör
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
timjan
1 dl öl (skippa och häll i mer vin istället om du vill)
1 dl vitt vin
vatten
1 tärning svampuljong
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
salt
peppar
 
Pankotopping:
40 g smakrik ost
1-2 vitlöksklyftor
20-30 basilikablad
2 dl panko
1 tsk olja
salt
peppar
 
Gör såhär:
Koka upp vatten i vattenkokare.
Skölj champinjonerna och skär dem i bitar, fräs i en stor kastrull, klicka i smöret.
Hacka lök och vitlök snabbt och slarvigt (soppan ska ju ändå mixas), och rör ner bland svampen.
Smula över timjan och häll över öl och vin.
Häll på vatten så att det nästan täcker svampen, låt koka upp.
Smula i buljong och klicka i dijon och tomatpuré.
Häll i grädden, koka upp igen.
Ta av kastrullen från värmen och mixa soppan slät med stavmixer.
Låt soppan koka upp ännu en gång och smaka av med salt och peppar, tillsätt mer vatten om soppan är för tjock, red med lite mjöl utblandat i vatten och låt den reducera ett tag om den är för tunn.
 
Pankotopping:
Riv osten och finhacka eller pressa vitlöken, hacka basilikan grovt.
Rör ihop med panko och stek i oljan i en het panna tills det fått lite färg.
Salta och peppra ordentligt.
 
Toppa soppan precis innan servering eller låt gästerna toppa själva vid bordet, pankon blir lätt svampig.
Servera med gott bröd och ost.

BAE sandwich

Här kommer en upphottad BLT som jag gett det (enligt mig själv) geniala namnet BAE, den kommer before anyone else helt enkelt, och innehåller bacon, avocado och ägg. En slapp middag i soffan eller kanske en lunch på soliga balkongen är precis tillfällen när denna macka passar som bäst.
 
 
2 port
 
Du behöver:
4 skivor rostbröd
2 ägg
1 paket bacon (140 g)
1 avocado
några skivor rödlök
några skivor tomat
ruccolablad
dijonsenap
majonnäs
salt
peppar
 
Gör såhär:
Koka äggen, gärna så att de fortfarande är lite krämiga i mitten om du gillar det.
Stek baconet knaprigt.
Skär upp avocado, rödlök och tomat.
Rosta brödet, eller stek skivorna i baconfettet som är kvar i pannan.
Bred dijon på två skivor och majonnäs på två.
Skiva ägget.
Sen är det bara att varva allt, salta och peppra och se till så att båda mackorna får ett bröd med senap och ett med majonnäs, voilà!

Korvmiddag med stuvad vitkål och syrad grönsakssås

Vitkål är ju en väldigt bra råvara såhär när det är vinter/tidig vår. Både billig och hållbar. Men vad ska man då hitta på med den? Ja, du kanske skulle prova att stuva den och äta till korv? Extra gott blir det om du gör en sås till på syrade/inlagda/picklade (kär metod har många namn) grönsaker. Köp pickles på burk, eller ta bara den gamla smörgåsgurkan i kylen, eller förbered allt flera veckor i förväg och syra själv. Eller få en burk hemsyrade i present och var extremt tacksam (så var det i mitt fall denna gång).
 
 
4 port
 
Du behöver:
valfri korv
valfria grönsaker (t.ex. tomat, ruccola, rödlök)
valfri senap (t.ex. dijon eller skånsk)
ev. korvbröd
 
Stuvad vitkål:
500 g vitkål
25 g smör/margarin/rapsolja
ca 2 msk vetemjöl
1 1/2 dl matlagningsgrädde (växtbaserad fungerar prima)
ca 2 1/2 dl mjölk (växtbaserad fungerar prima)
3 vitlöksklyftor
citronsaft
salt
peppar
1/2 knippe persilja
 
Sås:
1-2 msk syrade grönsaker (hackade)
3 msk majonnäs
2 msk yoghurt
ev. salt
 
Gör såhär:
 
Stuvad vitkål:
Strimla kålen och koka den i lättsaltat vatten i 3-5 min.
Skölj den i kallt vatten och låt den rinna av.
Smält smör/värm upp olja i kastrullen och vispa sedan i mjölet.
Häll sedan på lite grädde och mjölk i taget medan du vispar ordentligt, när såsen kokar och är lagom tunn (det är lätt att den blir för tjock) pressar du i vitlök.
Rör i kålen.
Smaka av med lite citron, behövs speciellt om du använder havreprodukter.
Smaka av med salt och peppar, det behövs en hel del.
Skölj och finhacka persiljan och blanda i den.
 
Sås:
Blanda alla ingredienser i en skål, smaka ev. av med salt.
 
Stek korven och servera allt tillsammans.

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0