Korvmiddag med stuvad vitkål och syrad grönsakssås

Vitkål är ju en väldigt bra råvara såhär när det är vinter/tidig vår. Både billig och hållbar. Men vad ska man då hitta på med den? Ja, du kanske skulle prova att stuva den och äta till korv? Extra gott blir det om du gör en sås till på syrade/inlagda/picklade (kär metod har många namn) grönsaker. Köp pickles på burk, eller ta bara den gamla smörgåsgurkan i kylen, eller förbered allt flera veckor i förväg och syra själv. Eller få en burk hemsyrade i present och var extremt tacksam (så var det i mitt fall denna gång).
 
 
4 port
 
Du behöver:
valfri korv
valfria grönsaker (t.ex. tomat, ruccola, rödlök)
valfri senap (t.ex. dijon eller skånsk)
ev. korvbröd
 
Stuvad vitkål:
500 g vitkål
25 g smör/margarin/rapsolja
ca 2 msk vetemjöl
1 1/2 dl matlagningsgrädde (växtbaserad fungerar prima)
ca 2 1/2 dl mjölk (växtbaserad fungerar prima)
3 vitlöksklyftor
citronsaft
salt
peppar
1/2 knippe persilja
 
Sås:
1-2 msk syrade grönsaker (hackade)
3 msk majonnäs
2 msk yoghurt
ev. salt
 
Gör såhär:
 
Stuvad vitkål:
Strimla kålen och koka den i lättsaltat vatten i 3-5 min.
Skölj den i kallt vatten och låt den rinna av.
Smält smör/värm upp olja i kastrullen och vispa sedan i mjölet.
Häll sedan på lite grädde och mjölk i taget medan du vispar ordentligt, när såsen kokar och är lagom tunn (det är lätt att den blir för tjock) pressar du i vitlök.
Rör i kålen.
Smaka av med lite citron, behövs speciellt om du använder havreprodukter.
Smaka av med salt och peppar, det behövs en hel del.
Skölj och finhacka persiljan och blanda i den.
 
Sås:
Blanda alla ingredienser i en skål, smaka ev. av med salt.
 
Stek korven och servera allt tillsammans.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0