Rabarberchutney

Nu har rabarbersäsongen börjat! Att göra chutney på rabarber är supergott, dessutom passar det perfekt att göra om du inte hinner baka paj på allt om du odlar egen rabarber. Om du inte har det så kan du försöka tigga till dig några käppar av en rabarberbekant, eller så får du helt enkelt köpa i en affär eller på något torg. Och vad ska man äta chutneyn till då? Indiskt är mitt bästa tips men det fungerar också helfint till grillat kött och säkert valfritt "vegokött" också. En glasburk chutney är också en ypperlig gåbort-present!
 
 
ca 5 syltburkar
 
Du behöver:
1 kg rabarber
3 röda lökar
4 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
1 1/2 dl socker
1 krm kanel
2 msk balsamvinäger
salt
 
Gör såhär:
Skala rabarbern och skiva den.
Finhacka rödlök, vitlök och chili.
Lägg allt i en kastrull och låt koka upp.
Rör i socker, kanel och vinäger.
Låt det koka i 20-30 min tills det tjocknar, rör om ibland och se till att det inte bränner fast i botten.
Smaka av med salt.
Häll upp chutneyn i ordentligt rengjorda glasburkar direkt och skruva på locket.
Ställ dem upp och ner nära varandra under en kökshandduk och låt dem svalna långsamt.
När de svalnat ska de förvaras i kyl där de håller i flera månader så länge de är oöppnade.

Pizza med mozzarella och champinjoner

Här kommer en traditionell pizza med tomatsås, mozzarella och olika saker som växer. Ät den ensam som den är eller servera den ihop med någon lite mer utmanande pizza, t.ex. en kryddig variant med svart bönröra istället för tomatsås.
 
 
2 port
 
Du behöver:
1 pizzabotten (1/4 av denna grymma deg)
 
Tomatsås:
2 dl passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk honung
1 finhackad vitlöksklyfta
oregano
basilika
salt
 
1 mozzarella
2 stora champinjoner
1 tomat
rödlök
basilika eller oregano
 
Gör såhär:
Koka ihop och smaka av tomatsåsen.
Bre sedan ut den på din pizzabotten.
Dra mozzarellan i mindre bitar och sprid ut dem jämnt över pizzan.
Dela och skiva champinjoner, tomat och rödlök.
Lägg först ett lager med champinjoner, sedan löken och sist tomaterna.
Toppa med basilika eller oregano.
Grädda på förvärmd plåt i ca 10 min tills botten är gräddad och osten fått färg.
Servera ihop med pizzasallad och aioli!
 
 
 

Pizza med blomkål och jordnötter

Denna pizza var en del av en pizzabuffé som jag lagade till en kompis en gång. Jag försökte laga lite nytänkande pizzor (t.ex. gjorde jag också potatispizza). Pizzan är alltså topped med blomkål, jordnötter och curry. Den låter kanske konstig men den var väldigt god! Jag har dock alltid så låga tankar om blomkål fram tills jag stoppar det i munnen, jag lyckas alltid glömma hur gott det faktiskt är.
 
 
2 port
 
Du behöver:
1 pizzabotten (1/4 av denna grymma deg)
1 litet blomkålshuvud
1/2 dl jordnötter
3/4 dl naturell cream cheese
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl riven ost
olja
gul curry
salt
peppar
 
Gör såhär:
Ta bort bladen från blomkålen och skölj huvudet.
Skär det sedan i små små buketter och stek dem i olja på ganska låg värme i en stekpanna i ca 10 min.
Krydda med salt och curry.
Blanda cream cheese med pressad vitlök, salt och peppar och bred ut det på din pizzabotten.
Sprid ut blomkålen och jordnötterna på pizzan och strö över osten.
Det passar bäst med bara så lite ost tycker jag men man får ju så klart göra som man vill.
Grädda i ugnen på en förvärmd plåt i 10-15 min tills botten är fast och har fått färg.
Pizzan passar utmärkt att servera ihop med pizzasallad och aioli!

Om

Min profilbild

RSS 2.0