Kronärtskockssoppa

Det är ju himla mysigt med soppor och grytor nu på hösten, jag gillar att variera och prova nytt så den här gången blev det en smarrig soppa på kronärtskocka. Jag äter nästan alltid soppa ihop med något gott bröd, t.ex. varma mackor. Den skulle också passa utmärkt som förrätt, då räcker den nog till 4 personer.
 
 
2-3 port
 
Du behöver:
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk kronärtskocksbottnar (ca 390 g, 210 g avrunnen vikt)
1 burk vita bönor (ca 380 g, 230 g avrunnen vikt)
1 dl vitt vin
4-5 dl uppkokat vatten
1 buljongtärning
2 tsk dijonsenap
1 dl grädde (t.ex. havregrädde)
cayennepeppar
salt
peppar
ev. citron
 
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök och fräs i en skvätt olja i en kastrull.
Skölj skockor och bönor och fräs med i kastrullen.
Häll på vinet, rör runt, tillsätt 4 dl vatten (späd med mer vatten senare om den är för tjock).
Smula i buljong, rör i senap och låt soppan koka upp och reducera lite.
Mixa sedan soppan slät och rör i grädden och ev. mer vatten.
Låt soppan koka upp igen och smaka av med cayenne, salt, peppar och ev. citron.
Servera soppan med lite rostade pumpafrön och en yoghurtklick om du vill.

Lasagne med nötfärs & rökt sidfläsk

Det här var så himlans, otroligt supergott! Om du ska äta något med kött inom den närmsta tiden så kan jag verkligen rekomendera den här lasagnen som både fylls med nötfärs och finhackat rökt sidfläsk. Den är så otroligt smakrik och rödvinsmustig, ångrade direkt att jag inte gjorde dubbel sats.
 
 
6 port
 
Du behöver:
100-150 g rökt sidfläsk (skivat eller i bit)
150 g champinjoner
1 gul lök
500 g nötfärs
2 dl rödvin
1 dl öl (eller ersätt med mer vin)
500 g passerade tomater
2 msk oxfond
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk dijonsenap
salt
peppar
 
Bechamel:
50 g smör
1 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1 dl grädde
salt
peppar
 
ca 350 g lasagneplattor
 
250 g mozzarella
100 g lagrad ost, t.ex präst eller parmesan
 
Gör såhär:
Finhacha fläsket, champinjonerna och löken.
Börja med att steka fläsket i en stor stekpanna, när fettet börjat smälta rör du i svamp och lök.
Ta upp det när det vätskat ur sig, är genomstekt och fått lite yta.
Lägg i en klick smör eller en skvätt olja och låt pannan bli riktigt varm.
Lägg i färsen och bryn den.
Häll sedan på vin, öl, passerad tomat, fond, tomatpuré och senap och låt koka upp.
Nu ska såsen stå och puttra och reducera ihop i ca 30 min, rör om då och då.
Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull, vispa i mjölet.
Häll i lite mjölk i taget samtidigt som du vispar ordentligt i botten.
Häll inte i allt på en gång för då tjocknar inte såsen.
Häll sedan i grädden och smaka av med rikligt med salt och peppar.
Rör nu i fläsk, svamp och lök i köttfärssåsen och smaka av, salta och peppra.
Varva bechamel, lasagneplattor och köttfärssås i en ugnsfast form, avsluta med bechamel.
Riv över osten.
Gratinera långt ner i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter.
Servera ihop med en smarrig grönsallad.

Blomkålstortillas

Jaha, där sitter du och surar för att din familj/dina vänner vill äta tacos, och du vill undvika vitt mjöl av någon anledning. Då kan du sluta sura för här kommer lösningen; blomkålstortillas! Det är inget för dig som vill att mat ska gå snabbare att laga än att äta, men är du sugen på att lägga lite kärlek och få till finfina små tortillas så är det perfekt.
 
Gör en lite extra genuin tacokväll och blanda ihop en röra på avocado, tomat, någon lök och jalapeño som du finhackar, smaksätt sedan med lime, koriander, salt och peppar, och fixa sen lite strimlat kryddat kött/färs/vegofärs och nöj dig så. I de här bröden får det nämligen inte plats massa isbergssallad och burkmajs.
 
I alla fall så är bröden mycket goda och de håller ihop väldigt bra samt går att böja, så det är faktiskt inte bara för dem som undviker mjöl utan något för alla som vill variera sin tacokväll lite!
 
 
4-5 port (ca 16 små tortillas)
 
Du behöver:
900 g blomkål
6 ägg
1 msk hackad koriander (färsk/fryst)
1-2 tsk citron- eller limesaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Bryt blomkålen till buketter och mixa till smulor i en matberedare i omgångar, ta den grövre stammen sist och skär den i ganska små bitar innan du mixar.
Lägg upp blomkålsriset i en form som får plats i, samt tål, micro.
Micra i 2 min, rör om, upprepa två gånger till.
Lägg sedan upp den varma blomkålen på en ren kökshandduk och krama ur vätskan.
Låt svalna lite om det är för varmt, pressa ur så mycket du kan.
Vispa upp ägg, koriander, lite citron/lime, salt och peppar i en bunke.
Rör i blomkålen när du pressat ur vätskan ur den och den svalnat.
Smaka av och se om det behövs lite mer syra/salt.
Pensla ett bakplåtspapper med lite neutral olja och lägg det på en plåt.
Klicka ut små rundlar av smeten på det, ca 1 dl till varje tortilla.
Ställ in plåten i ugnen och vänd sedan bröden efter 8-10 min, om det inte lossar från pappret får du vänta någon minut till, som med en pannkaka i stekpannan.
Låt stå inne med andra sidan upp i 4-5 minuter till.
Pensla sedan pappret igen om det behövs och klicka på ny smet och grädda i ugnen, upprepa tills all smet är slut.
Servera direkt eller värm upp dem i mikro eller stekpanna när det är dags att äta.
Fyll bröden med din bästa fyllning och servera sedan dina små tacos, eller låt alla fylla själva vid bordet.
 


Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0