Daal

Här om veckan lagade jag en riktig vegoklassiker som verkligen blev så himla god! Enkelt, billigt, smakrikt och värmande, det kan ju knappt bli bättre! Eller jo det kan det faktiskt, om grytan bryts av med en lagom söt och sval äppelraita, prova vettja!
 
 
6 port
 
Du behöver:
1 gul lök
2 morötter
2 msk färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1-2 chilifrukter
1-2 msk spiskummin
1-2 msk garam masala
1/2 msk gurkmeja
1/2-1 tsk kanel
1/2 msk malen koriander
3 dl röda linser (torkade)
7 dl uppkokat vatten
1 buljongtärning
1 msk tomatpuré
2 dl grädde (t.ex. havregrädde)
limesaft
salt
 
Äppelraita:
6 dl naturell yoghurt
1 sött äpple
salt
 
Gör såhär:
Skala och hacka lök, morot, ingefära och vitlök fint.
Finhacka även chili.
Häll en skvätt olja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs allt finhackat ihop med kryddorna tills löken mjuknat.
Häll sedan i linserna och rör runt, häll sedan på 5 dl vatten och koka upp, tillsätt resten av vattnet senare om det blir för tjockt.
Smula i buljongen och låt allt koka på låg värme i en halvtimme ungefär.
Smaka av så att linserna är mjuka, rör i tomatpuré och grädde.
Smaka av med limesaft och salt.
Servera med färsk koriander, ris och/eller naan!
 
Äppelraita:
Riv äpplet och blanda det med yoghurten, smaka av med salt.

Kronärtskockssoppa

Det är ju himla mysigt med soppor och grytor nu på hösten, jag gillar att variera och prova nytt så den här gången blev det en smarrig soppa på kronärtskocka. Jag äter nästan alltid soppa ihop med något gott bröd, t.ex. varma mackor. Den skulle också passa utmärkt som förrätt, då räcker den nog till 4 personer.
 
 
2-3 port
 
Du behöver:
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk kronärtskocksbottnar (ca 390 g, 210 g avrunnen vikt)
1 burk vita bönor (ca 380 g, 230 g avrunnen vikt)
1 dl vitt vin
4-5 dl uppkokat vatten
1 buljongtärning
2 tsk dijonsenap
1 dl grädde (t.ex. havregrädde)
cayennepeppar
salt
peppar
ev. citron
 
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök och fräs i en skvätt olja i en kastrull.
Skölj skockor och bönor och fräs med i kastrullen.
Häll på vinet, rör runt, tillsätt 4 dl vatten (späd med mer vatten senare om den är för tjock).
Smula i buljong, rör i senap och låt soppan koka upp och reducera lite.
Mixa sedan soppan slät och rör i grädden och ev. mer vatten.
Låt soppan koka upp igen och smaka av med cayenne, salt, peppar och ev. citron.
Servera soppan med lite rostade pumpafrön och en yoghurtklick om du vill.

Lasagne med nötfärs & rökt sidfläsk

Det här var så himlans, otroligt supergott! Om du ska äta något med kött inom den närmsta tiden så kan jag verkligen rekomendera den här lasagnen som både fylls med nötfärs och finhackat rökt sidfläsk. Den är så otroligt smakrik och rödvinsmustig, ångrade direkt att jag inte gjorde dubbel sats.
 
 
6 port
 
Du behöver:
100-150 g rökt sidfläsk (skivat eller i bit)
150 g champinjoner
1 gul lök
500 g nötfärs
2 dl rödvin
1 dl öl (eller ersätt med mer vin)
500 g passerade tomater
2 msk oxfond
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk dijonsenap
salt
peppar
 
Bechamel:
50 g smör
1 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1 dl grädde
salt
peppar
 
ca 350 g lasagneplattor
 
250 g mozzarella
100 g lagrad ost, t.ex präst eller parmesan
 
Gör såhär:
Finhacha fläsket, champinjonerna och löken.
Börja med att steka fläsket i en stor stekpanna, när fettet börjat smälta rör du i svamp och lök.
Ta upp det när det vätskat ur sig, är genomstekt och fått lite yta.
Lägg i en klick smör eller en skvätt olja och låt pannan bli riktigt varm.
Lägg i färsen och bryn den.
Häll sedan på vin, öl, passerad tomat, fond, tomatpuré och senap och låt koka upp.
Nu ska såsen stå och puttra och reducera ihop i ca 30 min, rör om då och då.
Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull, vispa i mjölet.
Häll i lite mjölk i taget samtidigt som du vispar ordentligt i botten.
Häll inte i allt på en gång för då tjocknar inte såsen.
Häll sedan i grädden och smaka av med rikligt med salt och peppar.
Rör nu i fläsk, svamp och lök i köttfärssåsen och smaka av, salta och peppra.
Varva bechamel, lasagneplattor och köttfärssås i en ugnsfast form, avsluta med bechamel.
Riv över osten.
Gratinera långt ner i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter.
Servera ihop med en smarrig grönsallad.

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0