Rimmad torskrygg med potatis- & blomkålspuré

Jag älskar matlagningsord som låter krångligare än vad de är, pochera, sautera och rimma. Rimma är helt enkelt att salta och låta stå, så bli inte rädda för det här receptet nu, och det gör man för att fisken ska bli fastare helt enkelt. Det var i alla fall supergott! Men det som ligger på tallriken på bilden behöver sällskap av lite mer textur så till matlådan dagen efter stekte jag upp lite vitkål till, och då blev det ännu godare! Så nu har ni förklaringen till varför det kommer stå med i receptet fast det inte finns med på bilden.
 
 
4 port
 
Du behöver:
4 bitar torskrygg (400-500 g)
salt
50 g smör
1/2 msk citronsaft
peppar
 
25 g pinjenötter
 
ca 8 vitkålsblad
1 msk smör
salt
peppar
 
800 g potatis
800 g blomkål
1-2 dl grädde/matlagningsgrädde
2 msk smör i moset +1 msk till stekning av blomkålsskivor
salt
peppar
 
Gör såhär:
Lägg torsken på en tallrik och strö över salt, vänd och gör samma sak på andra sidan, låt den stå så i 1-2 timmar.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått färg.
Skala potatisen, skär den i bitar och lägg den i en kastrull med vatten.
Dela blomkålen i bitar och skiva fram 16 (fyra till varje portion) fina, tunna skivor som ska smörstekas.
Blanda ner resten med potatisen i kastrullen, låt koka tills allt är mjukt.
Stek blomkålsskivorna gyllenbruna i smör, salta.
Skölj vitkålen och riv den i småbitar.
Stek den hastigt i smör på hög värme, så att den behåller lite motstånd, salta och peppra.
Sätt ugnen på 125 grader.
Smörj/klicka ut 50 g smör i en ugnsfast form och lägg i fisken, skvätt över citron och peppra.
Ställ in fisken i ugnen i 10 min och går under tiden klart purén.
Häll av vattnet ur kastrullen, spara ca 1/2 dl.
Vispa sedan med en elvisp, rör i grädde till önskad konsistens.
Blanda i smör och smaka av med salt och peppar.
Ät och njut, glöm inte att hälla på smöret, som varit med och smält i ugnen, på fisken på tallrikarna.

Grönsakswok med ugnsrostad tofu och jordnötssås

Jag tycker att tofu kan vara lite jobbigt att steka så den här gången provade jag sprida ut den på en plåt och köra den i ugnen, och det blev så bra! Den blev riktigt krispig och stod där snällt i ugnen och blev klar medan resten av maten tillagades. Till det blev det en hel drös med grönsaker och en smarrig jordnötssås. Glöm inte att marinera tofun i ett par timmar i alla fall.
 
 
4 port
 
Du behöver:
 
Tofu:
500 g tofu
1/2 dl japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk limesaft
1 msk sriracha
1 msk finpackad ingefära
1/2 dl vatten
 
Grönsakswok:
2 stora morötter
2 zucchini (ca 600 g)
500 g champinjoner
350 g brytbönor
1 knippe salladslök
ca 30 g ingefära
1 röd chili
1/2 kruka koriander
japansk soja
sesamolja
peppar
 
Jordnötssås:
1 dl jordnötssmör
1/2 dl tahini
3 dl vatten
1 msk limesaft
2 msk japansk soja
2 tsk sriracha
 
Gör såhär:
 
Tofu:
Krama ur så mycket vätska du kan ur tofun och tärna den.
Blanda ihop alla ingredienser i en påse och lägg sedan i tofun.
Låt det marinera i kylen i minst ett par timmar, gärna över natten om du är ute i god tid.
Strö ut tofun på en bakplåtsklädd plåt och rosta i ugnen i 200 grader i ca 20.
 
Grönsakswok:
Hyvla morot och zucchini med t.ex. mandolin eller potatisskalare.
Skiva champinjonerna, dela bönorna, skiva salladslöken tunnt, finhacka ingefäran och chilin.
Hetta upp en panna med lite olja, fräs sedan morot och zucchini ihop med en skvätt japansk soja.
Lägg över grönsaksstrimlorna i en serveringsform.
Fräs sedan champinjonerna ihop med finhackad chili, en skvätt soja, sesamolja och peppar.
Fräs sedan ingefära och brytbönor.
Blanda allt fräst med salladslöken.
Hacka koriandern och blanda i den.
Blanda sedan i tofun i woken.
 
Jordnötssås:
Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills den tjocknat något.
Ringla den sedan över woken.

Grönsaker i ugn med senapsyoghurt

Jag hittade urgullig minizucchini på affären och bestämde mig för att laga en middag som skötte sig själv i ugnen. Till detta åt jag quornfiléer men det går bra med lite vad som helst, kyckling, korv, biffar osv. Är man lite extra bekväm är det bara att lägga dem ovanpå grönsakerna och låta ugnen sköta jobbet även där.
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g minizucchini (eller stor skuren i bitar)
350 g små gröna tomater
1 gul paprika
1 grön paprika
300 g körsbärstomater
12 oskalade vitlöksklyftor
olja
örter, t.ex. oregano och timjan
 
Senapsyoghurt:
4 dl naturell yoghurt (växtbaserad fungerar jättebra)
1 msk dijonsenap
1-2 msk grov & stark senap
ev. citron
salt
peppar
 
Gör såhär:
Skölj alla grönsaker.
Dela minizucchini på längden och de gröna tomaterna på bredden.
Skär paprika i bitar.
Blanda allt i en oljad ugnsfast form och toppa med örter.
Låt grönsakerna gå mjuka i ugnen, ca 30 min i 200 grader.
 
Senapsyoghurt:
Blanda ihop allt och smaka av med mängden senap, ev. citron samt salt och peppar.
 
 

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0