Rimmad torskrygg med potatis- & blomkålspuré

Jag älskar matlagningsord som låter krångligare än vad de är, pochera, sautera och rimma. Rimma är helt enkelt att salta och låta stå, så bli inte rädda för det här receptet nu, och det gör man för att fisken ska bli fastare helt enkelt. Det var i alla fall supergott! Men det som ligger på tallriken på bilden behöver sällskap av lite mer textur så till matlådan dagen efter stekte jag upp lite vitkål till, och då blev det ännu godare! Så nu har ni förklaringen till varför det kommer stå med i receptet fast det inte finns med på bilden.
 
 
4 port
 
Du behöver:
4 bitar torskrygg (400-500 g)
salt
50 g smör
1/2 msk citronsaft
peppar
 
25 g pinjenötter
 
ca 8 vitkålsblad
1 msk smör
salt
peppar
 
800 g potatis
800 g blomkål
1-2 dl grädde/matlagningsgrädde
2 msk smör i moset +1 msk till stekning av blomkålsskivor
salt
peppar
 
Gör såhär:
Lägg torsken på en tallrik och strö över salt, vänd och gör samma sak på andra sidan, låt den stå så i 1-2 timmar.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått färg.
Skala potatisen, skär den i bitar och lägg den i en kastrull med vatten.
Dela blomkålen i bitar och skiva fram 16 (fyra till varje portion) fina, tunna skivor som ska smörstekas.
Blanda ner resten med potatisen i kastrullen, låt koka tills allt är mjukt.
Stek blomkålsskivorna gyllenbruna i smör, salta.
Skölj vitkålen och riv den i småbitar.
Stek den hastigt i smör på hög värme, så att den behåller lite motstånd, salta och peppra.
Sätt ugnen på 125 grader.
Smörj/klicka ut 50 g smör i en ugnsfast form och lägg i fisken, skvätt över citron och peppra.
Ställ in fisken i ugnen i 10 min och går under tiden klart purén.
Häll av vattnet ur kastrullen, spara ca 1/2 dl.
Vispa sedan med en elvisp, rör i grädde till önskad konsistens.
Blanda i smör och smaka av med salt och peppar.
Ät och njut, glöm inte att hälla på smöret, som varit med och smält i ugnen, på fisken på tallrikarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0