Lammfärsbollar i tomatsås

Vilket supersmarr! Jag är ett stort fan av det här med att gå och spana efter kort datum-märkningar i kötthyllan, det var så jag kom över gotländsk lammfärs att rulla dessa bollar av! Finriven zucchini är ett superbra tips om man vill få till riktigt saftiga köttbullar, den märks inte smakmässigt utan ger bara konsistens. Osten däremot ger både smak och saftighet!
 
4 port
 
Du behöver:
 
Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 dl rött vin
1 kg krossade tomater
3 dl vatten
zest från 1 citron
salt
peppar
 
Lammbollar:
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk basilika eller 30 g fryst
2 tsk olivolja
2 dl riven långlagrad prästost (eller någon annan favorit)
150 g zucchini
500 g lammfärs
1/2 dl ströbröd
1 ägg
salt
peppar
 
50 g pinjenötter
 
Gör såhär:
Börja med tomatsåsen, finhacka vitlök och fräs den i olivolja.
Häll sedan på tomatkross och vatten och låt stå och puttra medan du för bollarna.
Finhacka vitlök och basilika och blanda det med olivolja i en bunke.
Riv ost och zucchini fint och blanda i.
Blanda i färsen försiktigt, rör i ströbröd och ägg, salta och peppra och låt smeten stå till sig i några minuter.
Rulla sedan färsen till små bollar.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått färg.
Riv zesten från citronen och rör i den i tomatsåsen, smaka av med salt och peppar.
Stoppa ner bollarna, låt koka 5 min och servera sedan direkt ihop med pasta.
Toppa med pinjenötterna och lite extra riven ost.

Pizza med bacon, sparris & ädelost

Pizzarecept är ju kanske lite tråkigt för det är ju inte precis svårt att kasta på olika saker på en pizzabotten, men det här var en så otroligt god kombo så jag måste helt enkelt dela med mig! Perfekt fredagsmat också, har du tid kan du göra egen deg, det blir godast såklart, men ska det lagas middag med tidspress, köp ett pizzakit! Det gjorde jag den här gången. Servera gärna med bearnaisesås och en sallad.
 
 
2-3 port
 
Du behöver:
1 pizzabotten (t.ex. av min bästa pizzadeg)
tomatsås
2 dl riven ost
140 g skivat bacon
1 knippe sparris
140 g ädelost
 
Gör såhär:
Bred ut tomatsåsen på bottnen.
Strö över osten.
Skär baconet i bitar och stek lätt.
Skölj, ansa och skär sparrisen i bitar och stek dem lätt i pannan direkt efter baconet.
Lägg bacon och sparris på pizzan och smula över ädelosten.
Grädda i ugnen i 200 grader tills osten och kanterna fått färg.
Servera gärna ihop med bearnaisesås och en sallad.

Blomkålsgryta med yoghurt

Vill du laga middag på under 30 min? Då kanske du ska prova denna smakfyllda gryta som lyser upp vilken vardag som helst!
 
 
6 port
 
Du behöver:
1 stor gul lök
1-2 chilifrukt/sambal oelek efter smak
250 g champinjoner
500 g blomkål
100 g smör/margarin
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
2 dl vatten
2 dl grädde (eller t.ex. havregrädde)
2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl riven kokos
3-4 dl yoghurt (eller t.ex. soyghurt)
4 dl kokta kikärtor
40 g fryst koriander
ca 2-4 msk limesaft
salt
 
Gör såhär:
Hacka löken och finhacka chilin.
Skölj champinjoner och blomkål och skär i bitar.
Smält smöret i en stor kastrull och häll i spiskummin och gurkmeja.
Fräs sedan lök, chili, champinjoner och blomkål tills det mjuknat.
Häll på vatten, grädde, mandelmjöl och kokos, låt koka tills blomkålen är genomkokt.
Rör i kikärtor och koriander, smaka av med lime och salt.
Servera grytan med ris och/eller naan.
 

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0