Spenatsoppa

Det var en gång en hobbymatbloggare som skulle frosta av frysen. Då hittade hon en påse hackad spenat och tänkte; åh nej jag måste jag nog laga spenatsoppa. Men sagan fick ett lyckligt slut för soppan blev supergod, ägget perfekt kokt och matlådan dagen efter höll tätt i väskan!
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g fryst hackad spenat
1 gul lök
1 stor smörklick (ca 2 msk)
1 dl vitt vin
1-2 kryddmått chiliflakes
2 tärningar grönsaksbuljong
1 l kokande vatten
2 dl creme fraiche
salt
peppar
 
Gör såhär:
Tina spenaten i micron.
Hacka löken slarvigt.
Lägg en stor klick smör i en kastrull, slå på plattan och häll i löken när smöret fräser.
Häll sedan i spenaten och veva runt allt ett tag.
Häll på vinet och smula sedan i chili, det ska inte bli starkt utan bara få en liten fin chiliton.
Smula i buljongen och häll sedan på vattnet.
Låt allt koka några minuter, rör sedan i creme fraiche.
Mixa soppan med stavmixer, ställ sedan tillbaka den på plattan och låt den koka upp igen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med kokt ägg.

Tonfiskbiffar

Det här är en perfekt förrätt med asiatiska smaker. Det är relativt enkelt och kan läggas upp snyggt på ett krispigt kålblad som passar väldigt bra att äta ihop med de mjuka fiskbiffarna. Vill man göra en vegetarisk variant kan jag rekomendera att byta ut biffarna mot små tofu- och champinjonbiffar som är väääldigt goda!
 
 
4 port
 
Du behöver:
1 burk tonfisk i vatten
2 msk majonnäs
1 ägg
1 tsk sriracha
5 droppar sesamolja
2 tsk fisksås (går att hoppa över men ger en speciell smak)
1 msk färsk/fryst hackad koriander
2 vitlöksklyftor
3 msk ströbröd
 
Sås:
3 msk japansk soja
2 tsk limesaft
1-2 tsk sriracha
6 droppar sesamolja
1 msk färsk/fryst hackad koriander
 
4 kålblad (t.ex. vitkål)
 
Gör såhär:
Häll av vattnet från tonfisken och mosa den med en gaffel i en skål.
Rör i majonnäs, ägg, sriracha, sesamolja, fisksås och koriander.
Pressa i vitlök.
Rör i ströbrödet och låt smeten stå och svälla medan du gör såsen.
Blanda alla ingredienser till såsen i en liten skål.
Skölj kålbladen och lägg upp på tallrikar.
Forma smeten till 12 små biffar och stek i en skvätt olja.
Lägg sedan tre biffar på varje kålblad och ringla över såsen.

Ostronskivlingssoppa med ruccolaolja

En trevlig liten svampsoppa som gärna toppas med ruccolaolja och kanske en klick creme fraiche eller yoghurt. Jag älskar att ha bönor i soppa, det blir både mer mättande och ger bra konsistens! Vi åt soppan till middag med massa gott bröd till, vill du servera den som förrätt så räcker mängden nog till sex personer.
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g ostronskivling
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
timjan
1 1/2 dl vitt vin
7 dl kokande vatten
250 g kokta vita bönor (1 burk/ask)
1 svampbuljongtärning
2 dl creme fraiche (veganskt alternativ går utmärkt)
1-2 tsk mörk soja
1-2 tsk sambal oelek
ev. lite citronsaft
salt
peppar
 
Ruccolaolja
2 dl ruccolablad
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Börja med ruccolaoljan, skölj ruccolan och mixa den ihop med olja och vitlök.
Smaka av med citron, salt och peppar och ställ åt sidan.
Skölj och riv svampen i strimlor, stek 1/4 hårt, salta och peppra och ställ åt sidan.
Hacka lök och vitlök och stek resten av svampen ihop med det i en kastrull, krydda med salt och timjan.
Häll sedan på vin och vatten.
Skölj bönorna och rör ner dem i soppan, smula i buljongen.
Låt soppan koka några minuter och mixa den sedan med mixerstav.
Rör i creme fraiche och koka upp igen.
Smaka av med soja, sambal oelek, ev. citron, salt och peppar.
Toppa soppan med svampstrimlorna, ruccolaolja och ev. lite creme fraiche/yoghurt.

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0