Vegansk paella på blomkålsris

Här om veckan gjorde vi blomkålsbiffar och jag hade överskattat lite hur mycket blomkål det egentligen behövdes, så plötsligt stod jag där med massa blomkålsris som inte hade någon uppgift i livet. Men vips ihop med lite blandade grönsaker och ett paket gammalt saffran så blev det en fantastisk liten rätt! Jag hade tänkt göra aioli till men hade inte tillräckligt mycket olja hemma så det blev en enkel yoghurtsås med vitlök, salt och peppar istället.
 
 
4 port
 
Du behöver:
350 g blomkålsbuketter
1 morot
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1/2 g saffran
1 dl vitt vin
400 g krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
200 g haricots verts
250 g körsbärstomater
300 g champinjoner
1 liten zucchini
1 gul paprika
1 grön paprika
ca 200 g valfria oliver
250 g körsbärstomater
1 citron
 
Gör såhär:
Mixa blomkålen i en matberedare till blomkålsris.
Skala och slanta moroten tunnt.
Hacka löken och finhacka vitlöken, fräs i en skvätt olja i en stor kastrull.
Tillsätt blomkål, morot och saffran och fräs lite till.
Häll sedan i vin och tomatkross, smula i buljongen och häll på vatten.
Ansa haricots vertsen och dela dem på mitten, rör i dem i grytan, låt stå och puttra på låg värme.
Skär champinjonerna i kvartar, zucchinin i tunna halvmånar och paprikorna i strimlor.
Stek dem i omgångar i en panna bredvid, salta och peppra.
Rör ner allt i grytan och smaka av med salt och peppar.
Rör i oliverna.
Halvera körsbärstomaterna och rör i dem precis innan servering.
Klyfta citronen.
Servera med citronklyfta och aioli/vegansk aioli eller en vitlökig yoghurtsås.

Pasta med rödkål & gorgonzola

Här kommer en enkel, krämig och väldigt god pastarätt!
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g valfri pasta
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 dl finstrimlad rödkål
salvia
1 buljongtärning
2 dl creme fraiche
200 g gorgonzola
salt
peppar
ev. parmesan
 
Gör såhär:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Hacka lök och vitlök fint och stek i en skvätt olja.
Strimla och skölj kålen, rör ner den med löken i pannan och låt fräsa.
Tillsätt salvia och buljong.
Rör i creme fraiche och låt koka upp.
Smula i osten, blanda i pastan och smaka av med salt och peppar.
Toppa ev. med lite parmesan vid servering.

Poké bowl med panerad tofu

Jag älskar poké bowl och den här varianten blev så himla god! Jag har inte lärt mig lägga upp i lika små fina högar som på restaurang men det är ju bara ännu en anledning att laga det ofta. Det fina med poké bowl är att det går att ha i lite vad man vill, men det är bra att blanda olika texturer och smaker, som jag gjort i det här receptet tillexempel! Tofun blev helt magiskt bra, marinera den gärna kvällen/morgonen innan den ska ätas för att den ska få dra åt sig maximalt med smak. Jag körde ett smart knep som sparar både tid och kladd när jag panerade den. Köp färdig srirachamajonnäs om du vill, det är ingen dum basvara att ha hemma ändå.
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g tofu
1 msk sriracha
1/2 msk sesamolja
1/2 dl japansk soja
1 msk rapsolja
 
Sojasås
4 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
3-4 tsk limesaft
2 msk finriven ingefära
 
Srirachamajonnäs
3 msk majonnäs (ev vegansk)
2 msk gräddfil/yoghurt/soyghurt
ca 1 msk sriracha
salt
 
3 dl sushiris
1 dl naturella cashewnötter
1/2 ganska liten gurka
2 avocado
1 mango
10-12 salladslökar
1 kruka koriander
100 g böngroddar
sesamfrön
 
1 dl majsmjöl
 
Gör såhär:
Pressa ut vätskan ur tofun så bra det går och skär den i kuber, ca 1 1/2 cm.
Blanda ihop sriracha, sesamolja, japansk soja och rapsolja i en påse, lägg i tofukuberna och skaka runt dem.
Låt påsen ligga i kylen tills det är dags att steka den.
Blanda sedan ihop såserna och smaka av dem, det ska vara smakrikt.
Skölj och koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna, häll upp dem i en skål och salta.
Skär gurka, avocado och mango i småbitar, strimla salladslöken och hacka koriandern grovt.
Ta fram en ny påse och häll i majsmjölet, fiska upp tofubitarna ur marinaden och lägg ner dem i mjölpåsen.
Skaka runt tills de är täckta av mjölet och stek dem sedan gyllenbruna i olja.
Bygg rätten genom att fördela riset i fyra skålar.
Lägg sedan på tofu, cashewnötter, gurka, avocado, mango, salladslök, koriander, böngroddar och sesamfrön.
Ringla över de två såserna och hugg in!

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0