Vattenmelondrink

Det här är en riktigt somrig drink som kräver lite frysberedelser men som annars är väldigt enkel, och väldigt god såklart! Jag gjorde den som en välkomstdrink till alla på en grillkväll så det är en ganska stor sats, så minska mängden om du inte vill göra så mycket.
 
 
2 kannor, ca 3 l
 
Du behöver:
1 kg tärnad vattenmelon
4 dl tequila
1 citron
8 myntakvistar
is
7 dl sodavatten
1 l sprite
3-5 msk limesaft
 
 
Gör såhär:
Tärna vattenmelonen i ca 2x2 cm stora bitar.
Peta bort så många kärnor du kommer åt och frys in dem dagen innan drinken ska serveras.
Strax innan det är dags att servera tömmer du upp dem i ett stort kärl och häller på tequila.
Tvätta citronen, skiva den tunnt och lägg i.
Repa bladen från sex mynta kvistar, gnugga bladen mellan fingrarna och lägg i dem med melonen.
Grunda med is i två kannor och stick ner de andra kvistarna i.
Häll sodavatten och sprite över melonen, rör om och smaka av med limesaft.
Häll sedan upp allt i kannorna och servera.
 
 

Kimchi fries med marinerad rostbiff

Det här är en så otroligt bra rätt, den har allt! Salt, fett, krisp, friskhet, syra, umami osv. Det är också väldigt enkelt att variera med de grönsaker och protein man själv vill ha, gör en vegetarisk variant med panerad tofu t.ex. Vi gjorde egen majonnäs (skippade bara vitlöken) och blandade i sriracha men om man hellre vill köpa färdig majonnäs, eller till och med färdig srirachamajonnäs så går det ju också jättebra.
 
 
2 port
 
Du behöver:
500 g potatis
olja
salt
peppar
1/2 dl riven smakrik ost
 
200 g rostbiff i bit
3 msk japansk soja
1 msk lime
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk sesamolja
1/2 tsk sriracha
1 tsk honung
 
4 salladslökar
2 chilifrukter (ganska milda)
1 saltgurka
1 näve färsk hackad koriander
1/2-1 dl kimchi (efter smak och styrka)
2 tsk sesamfrön
 
1/2 dl majonnäs
1 msk sriracha
 
Gör såhär:
Skölj potatisen och skär den till tunna pommes frites, olja in och sprid ut på en plåt.
Låt dem stå i ugnen i 225 grader tills de fått färg och blivit frasiga, vänd dem ibland, salta och peppra när de är klara, strö över osten.
Stek under tiden rostbiffen i en ordentligt upphettad stekpanna i en skvätt olja, bara ca 30-60 sekunder per sida så att köttet fortfarande är rosa i mitten.
Lägg sedan köttet på en skärbräda och låt det vila.
Blanda ihop soja, lime, pressad vitlök, sesamolja, sriracha och honung till en marinad.
Skiva upp köttet i tunna skivor mot fibrernas riktning och lägg strimlorna i marinaden.
Skiva upp salladslök, chili och saltgurka tunnt, hacka koriander.
Blanda ihop majonnäs och sriracha.
Fördela allt på två tallrikar med pommes i botten, sedan lök, chili, saltgurka, koriander och kimchi.
Lägg sedan på den marinerade rostbiffen och toppa med srirachamajonnäs och sesamfrön.

Tofustroganoff

Det här är en riktig gammal barndomsklassiker för mig, fast här i ny tappning med tofu iställer för korv. Det fungerar verkligen så bra, väldigt god och enkel vardagsmat! Tips för att få tofun fastare, och dessutom få den att ta åt sig mer smak, är att först frysa den och sedan tina den och pressa ur vätskan innan du strimlar upp den.
 
 
4 port
 
Du behöver:
ca 500 g tofu
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 förp passerade tomater
3 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche (t.ex. havre)
1 msk tomatpuré
1 msk senap (jag använde dijon)
1/2-1 msk sambal oelek (går att hoppa över)
2 grönsaksbuljongtärningar
oregano
timjan
salt
peppar
 
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök, skär tofun i strimlor.
Stek allt i en skvätt olja i en kastrull ihop med oregano och timjan.
När löken är genomstekt, häll på passerade tomater, grädde, tomatpuré, senap och sambal oelek.
Smula i buljongen och låt koka ihop.
Späd med lite vatten eller mjölk om det blir för tjockt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera t.ex. med ris och grönsaker!

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0