Banh mi

Det här har jag velat göra så länge och äntligen blev det dags, och det blev så gott! Det gick snabbt att laga också, bara man förbereder och marinerar tofun i tid, sen är det bara att steka den, hacka och blanda lite grejer och sen bygga ihop allt. Marinera tofun kvällen innan om du har tid, annars gärna en timme innan den ska stekas i alla fall.
 
 
4 port
 
Du behöver:
500 g tofu
2 msk ljus soja
1 msk sriracha
1 msk finhackad/riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 tsk sesamolja
 
1 dl majonnäs (ev äggfri)
1-2 msk sriracha
salt
 
1 morot
2 msk vitvinsvinäger
 
1/3 gurka
2 tsk sesamolja
 
1 rödlök
2 dl rödkål
1 röd chili
1 knippe färsk koriander
 
4 mjuka baguetter
4 msk hoisinsås
 
Gör såhär:
Skiva tofun i tunna skivor.
Blanda soja, sriracha, ingefära, pressad vitlök och sesamolja i en påse.
Lägg i tofuskivorna och blanda runt, låt sedan påsen ligga i kylen tills det är dags att steka den, gärna minst en timme.
Blanda majonnäs och sriracha efter smak, smaka av med salt.
Skär moroten i tändstickstunna stavar, lägg dem i en skål och häll på vinägern, låt stå tills mackan ska byggas.
Skiva gurkan och lägg den i en skål, droppa över sesamolja.
Strimla rödlök och rödkål fint.
Skiva chilin fint och hacka koriandern.
Stek sedan tofun i en skvätt olja så att den får färg på båda sidorna.
Sen är det dags att bygga mackorna, skär upp baguetterna och bred hoisinsås på insidan av locken, och srirachamajonnäsen i botten.
Fördela sedan morot, rödkål, lök, tofu, gurka, chili och koriander i mackorna.
 
 
 

Dinkelbröd

Det är inte speciellt ofta som jag bakar bröd, men någon gång ibland händer det. Nu hade jag gjort egen pizzadeg några dagar tidigare och hade jäst kvar efter det, så då passade jag på! Jag var dock inte sugen på att stå och kladda ner både mig och köksytor så jag körde bara degen i matberedaren och sen direkt upp i brödformar för att jäsa. Det blev väldigt bra och så skönt att slippa kladdet! Jag har i princip alltid i morot när jag bakar bröd, det blir ju mycket saftigare då.
 
 
2 formbröd
 
Du behöver:
ca 250 g morot
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
6 dl vetemjöl
6 dl fullkornsdinkelmjöl
2 tsk salt
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
ca 4 msk valfria frön att strö ovanpå, t.ex. linfrön, pumpakärnor, sesamfrön och/eller solroskärnor
 
Gör såhär:
Skala moroten och riv den, förslagsvis i matberedaren men lägg den sedan åt sidan i en skål.
Sätt i degkniven (den i plast) i matberedaren och smula ner jästen.
Häll i vattnet och mixa tills jästen smält ut i vätskan.
Häll i lite mjöl i taget tills allt är i.
Häll i salt, frön och den rivna moroten.
Låt degen stå och knådas i maskinen i 5-10 minuter, degen ska vara ganska lös.
Fördela degen i två brödformar och låt dem stå och jäsa i två timmar, eller ännu längre.
Strö över de blandade fröna ovanpå bröden och tryck försiktigt ner dem lite i brödytan.
Grädda i ugnen i 200 grader i ca 45 min.
Servera direkt eller skiva upp det och frys in det.

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0