Morotssoppa

I år har jag odlat egna morötter, och det blev en hel del vill jag lova! Därför kändes det perfekt att koka ihop en solgul morotssoppa, den både värmer och lyser upp en ruggig höstkväll. Vi gjorde en basilika- och vitlöksolja och toppade med men ärligt talat så var det väldigt gott i matlådan dagen efter utan det också. Linserna bidrar med lite protein och extra mättnad och citronzesten är pricken över i.
 
 
6-8 port
 
Du behöver:
1 stor gul lök
3 stjälkar selleri
1 kg morötter
1 dl röda linser
1 1/2 l kokande vatten
5 buljongtärningar (jag använde 3 umami och 2 grönsak)
1 msk sambal oelek
3 dl grädde (eller soja/havregrädde)
1 dl mjölk (eller soja/havremjölk)
Zest från 1 citron
ca 6 msk citronsaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Tärna lök, skiva selleri och morot.
Fräs i en kastrull i en skvätt olja eller en klick smör.
Rör i linserna och häll sedan på det kokande vattnet.
Smula i buljongen, lägg på locket och låt det koka tills morötter och linser är mjuka.
Rör i sambal oelek, grädde och mjölk och mixa sedan soppan tills den är slät.
Låt soppan koka upp igen, riv sedan i citronzest.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera med ett gott bröd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0