Höstig högrevsgryta med kantareller

Det här blev ett sånt fantastiskt smakrikt långkok, perfekt för en ruskig höstdag när man ändå bara vill vara hemma hela dagen. Visst tar det lite tid, ungeför 5 timmar, men den sköter sig till stor del själv, så länge du går dit och rör lite ibland!
 
 
8 port
 
Du behöver:
1,2 kg högrev
5 vitlöksklyftor
2 dl röttvin
1 msk koncentrerad kalvfond
ca 5 dl kokande vatten
3 lagerblad
2 paket bacon (á 140 g)
2 gula lökar
4 stora morötter
500 g kantareller
2 dl grädde
1 dl mjölk
1-2 msk mjöl
1/2-1 msk soja
2-3 msk lingonsylt/svartvinbärsgelé
1/2 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
salt
peppar
 
Gör såhär:
Putsa och tärna köttet i bitar på 2-3 cm, salta och peppra.
Stek på hög värme i smör och olja i en stor gryta.
Lägg i vitlöken hel och fräs ett tag, häll över vinet occh fonden.
Häll sedan över vattnet så att köttet precis täcks.
Lägg i lagerbladen och sätt på locket.
Låt det koka på svag värme i fyra timmar, rör om då och då och häll eventuellt på mer vatten om det blir torrt.
Strimla bacon och lök och slanta morot, ha i allt när de 4 timmarna gått.
Låt det koka i 30-45 minuter till, moroten ska vara mjuk.
Stek så länge kantarellerna i en panna bredvid, fräs först ur vätskan ur dem, tillsätt sedan en klick smör och stek dem, salta och peppra.
Häll sedan i grädde och mjölk i grytan och rör runt, tillsätt eventuellt mer grädde eller vatten om den känns för kompakt.
Blanda ut mjölet med lite mjölk eller vatten, se till att det inte blir några klumpar, och red försiktigt grytan genom att tillsätta det under omrörning.
Smaka sedan av med soja, lingon/svartvinbär, citron, salt och peppar.
Rör sedan i kantarellerna.
Servera med kokt potatis, lingonsylt eller svartvinbärsgelé och skivad saltgurka.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0