Pumpasoppa på butternutpumpa

Jag har lagat pumpasoppa några gånger nu och den här varsionen är efter tips från min syster, det blir så himla gott att blanda i lite andra grönsaker istället för att bara köra på pumpa. Och genidraget med att köra pumpan mjuk i ugnen först gör att det känns mycket mer lättlagat. Passa på att slänga ihop ett snabbt bröd till eller bara baka av något ogräddat från affären när du ändå har igång ugnen!
 
 
6 port
 
Du behöver:
1 butternutpumpa (min vägde 1,7 kg)
2 röda paprikor
2 morötter
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 msk torkad salvia
1-2 dl vitt vin
2 tärningar umami-/grönsaksbuljong
1 msk sambal oelek
kokande vatten
3 dl grädde (växtbaserad går utmärkt)
citronsaft
salt
peppar
 
Gör såhär:
Klyv pumpan på längden och gröp ur kärnorna.
Gnid in halvorna med olja och lägg dem på en plåt med pakplåtspapper med skalsidorna uppåt.
Låt pumpan stå i ugnen i 200 grader tills den är mjuk, ca 40 min.
Ta sedan ut den och låt den svalna något.
Hacka paprika, morot, lök och vitlök och stek i en skvätt olja i en stor kastrull.
Smula i salvia.
Häll på vin, smula i buljong och klicka i sambal.
Gröp ur det mjuka i pumpan och lägg det i kastrullen med det andra, släng skalet.
Häll över kokande vatten precis så att det täcker grönsakerna.
Koka under lock tills moroten är mjuk, ca 15 min.
Mixa soppan och blanda i grädde.
Smaka av med citron, salt och peppar.
Servera eventuellt med rostade pumpakärnor.


Kommentarer
Postat av: Carina

Låter gott! Vi testade med en burk blandade bönor senast och mixade.

Svar: Smart! brukar ofta ha bönor eller linser i när jag gör soppa men den här blev så mättande ändå.
sarasmatdagar.blogg.se

2018-10-14 @ 18:16:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Välkommen till min matblogg! Maten jag lagar är mestadels vegetarisk men det blir också en hel del veganskt och ibland lite kött. Kontakta mig via kommentarerna eller på tenor91@hotmail.com.

RSS 2.0